Linkovi

Bez pobednika u sporazumu o telekomunikacijama


Priština (rtcg.me)
Priština (rtcg.me)

Sporazum o telekomunikacijama koji su juče postigli Beograd i Priština je političko i kompromisno rešenje gde niko nije pobednik, smatraju analitičari Ranđel Nojkić i Fadilj Ljepaja.

Oni smatraju da je s jedne strane Beograd uspeo da sačuva imovinu i resurse u onim delovima Kosova gde je Telekom funkcionisao, ali da će sada pod drugim imenom funkcionisati po zakonima Kosova.

Analitičar Ranđel Nojkić kaže da je Beograd sporazumom o telekomunikacijama, koji predviđa formiranje nove firme registrovane po kosovskim zakonima na neki način uspeo da sačuva imovinu i resurse telekoma, ali samo na severeu Kosova i u manjim delovima južno od Ibra gde je funkcionisala MTS mreža, a ne i na celoj teritoriji Kosova.

„U saopštenju koje je izdala Evropska Unija vrlo jasno se kažeda će imovina Telekoma Srbije koja se sada koristi biti preneta na ćerku firmu, znači to nije više Telekom Srbija, nego nova firma koja se registruje ovde i samo onaj deo imovine koji se sada koristi“, kaže Nojkić.

Nojkić koji je i direktor Pošte u Gračanici kaže da nikakvog širenja sa signalom neće biti već da ce samo severni deo Kosova ostati u potpunosti pokriven mobilnom i fiksnom telefonijom

„Oni su u potpunosti zadovoljili sve korisnike na severu i čini mi se da je to takođe jedno veliko političko pitanje, jer da je tamo bilo šta učinjeno na štetu da bi bili veliki nemiri i protesti Srba sa tog dela Kosova. Što se tiče centralnog Kosova ništa se nije dobilo više od onoga što sada imamo“, ocenio je Nojkić

Analitičar Fadilj Ljepaja smatra da su sporazumom o telekomunikacijama dobile obe strane i Beograd i Pristina.

„Najviše dobijaju građani. Što se svojine tiče ona će na neki način biti u privatnim rukama, na kraju ako mogu da kažem ipak u rukama Republike Srbije. S druge strane to preduzeće će raditi u okviru zakona i kosovskog pravnog sistema i fiskalnog sistema i ja mislim da je to jedno rešenje i vuk sit i ovce na broju što se kaže u narodu“, kaže Ljepaja za Glas Amerike.

Građanska inicijativa Srpska lista smatra da je postizanjem dogovora o primeni sporazuma Beograda i Prištine o telekomunikacijama, dat veliki doprinos normalizaciji odnosa.

„Predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, koji u pregovaračkom procesu u Briselu brane interese našeg naroda, čestitamo na čvrstini i rešenosti da ne popuste onda kada su bili izloženi pritisku da prihvate daleko lošiji dogovor od onoga koji imamo danas“, saopšteno je iz Srpske liste.

XS
SM
MD
LG