Linkovi

Uhapšen muškarac u Teksasu koji je ubio petoro komšija – krio se ispod gomile veša


Plakat sa likom Franciska Oropeze, osumnjičenog za petostruko ubistvo
Plakat sa likom Franciska Oropeze, osumnjičenog za petostruko ubistvo

KLIVLEND - Četvorodnevna potraga u Teksasu za naoružanim muškarcem optuženim za ubistvo pet komšija okončana je u utorak kada su vlasti, postupajući po dojavi, pronašle osumnjičenog kako se krije ispod gomile veša u ormanu jedne kuće.

Francisko Oropeza, star 38 godina, uhapšen je u blizini mesta Konro, na oko 30 kilometara od Klivlenda gde je ubio petoro komšija u petak.

Policija u Teksasu je uhapsila i njegovu suprugu i jednog prijatelja, pod optužbom da su mu pomogli da izbegne hapšenje četiri dana, saopštio je lokalni tužilac.

Oropeza je pucao iz vatrenog oružja po svom dvorištu kada su ga komšije iz susedne kuće zamolile da ode i puca negde dalje, jer su pokušavali da uspavau bebu. Nedugo potom, Oropeza je došao u njihovu kuću, pucao iz automatske puške i ubio petoro, među kojima i dete.

Oropeza će biti optužen za ubistva, rekao je šerif okruga San Hasinto Greg Kepers. U zatvoru je, pod kaucijom od 5 miliona dolara.

„Sada mogu biti mirni, on je iza rešetaka“, rekao je Kapers o porodicama žrtava. "Biće do kraja života iza rešetaka jer je ubio petoro ljudi”.

Kuća u mestu Klivlend u kojoj se dogodilo masovno ubistvo
Kuća u mestu Klivlend u kojoj se dogodilo masovno ubistvo

I žena koja je identifikovana kao njegova supruga Divimara Lamar Nava (53) je uhapšena jer je opstruisala potragu za napadačem, naveo je šerif okruga Montgomeri Rand Henderson. Iako je šerif naveo da je u pitanju supruga, podaci iz zatvora navode da nije udata. Napadač i on da dele i istu kućnu adresu. Ona je ranije govorila da ne zna gde je Oporeza, naveo je Henderson, ali vlasti veruju da ga je ona skrivala.

Nadležni su prethodno bezuspešno danima tragali za Oropezom, uprkos nagradi od 80.000 dolara za njegovo prijavljivanje.

Dojava koja je okončala poteru stigla je oko 5 popodne, a nešto više od sat vremena kasnije Oropeza je bio u pritvoru, rekao Džimi Pol iz FBI-a.

Nadležni ne žele da otkriju identitet osobe koja je pozvala policiju i prijavila ga, ali kažu da su imali više od 200 dojava. Policija nije objavila ko je vlasnik kuće u kojoj se Oropeza krio, niti da li je nekoga od stanara poznavao. Nisu želeli ni da odgovore na pitanja da li je neko od porodice i prijatelja pomagao Oropezi da pobegne iz Klivlenda i da se sakrije.

Oropeza je inače državljanin Meksika koji je deportovan četiri puta između 2009. i 2016. Godine, pokazuju zvanični podaci. Policija je već najmanje jednom dolazila kod njega u kuću po prijavi, zato što je pucao.

Sve žrtve su iz Hondurasa. Vilson Garsija, koji je preživeo pucnjavu, rekao je da su prijatelji i porodica pokušali da se sakriju i zaštite sebe i decu nakon što je Oropeza došao do kuće i počeo da puca.

Vilson Garsija je preživeo pucnjavu, ali je izgubio suprugu i sina
Vilson Garsija je preživeo pucnjavu, ali je izgubio suprugu i sina

Žrtve su identifikovane kao 21-godišnja Dijana Velaskez Alvarado, Hulisa Molina Rivera stara 31 godinu, Hoze Džonatan Kasarez star 18 godina, 25-godišnja Sonja Argentina Guzman, i devetogodišnji Danijel Enrike Laso.

Posmrtni odstaci četiri žrtve biće prebačeni u Honduras, dok će Dijana Velaskez Alvarado biti sahranjena u SAD, na zahtev sestre.

Osman Velaskez, Dijanin otac, rekao je da je njegova ćerka nedavno dobila zelenu kartu, a da je u SAD došla pre 8 godina koad sestre.

Njena sestra me je ubedila da joj dozvolim da dođe. Rekla mi je da su SAD zemlja mogućnosti i to je istina“, rekao je on. „Ali nikada nisam zamišljao ovo”..

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot je ranije nazvao žrtve „ilegalnim imigrantima“, zbog čega se njegova kancelarija kasnije izvinila.

XS
SM
MD
LG