Linkovi

Kompanija "Sitizen leb": Izraelski špijunski softver otkriven na Epl uređaju


Ukazano je da je za plasman softvera iskorišćena novootkrivena greška u uređajima tehnološkog giganta – američkog Epla. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Istraživači „Sitizen leba“ (Citizen Lab), grupe koja prati digitalnu sferu, objavili su da su otkrili špijunski softver Pegaz povezan sa izraelskom kompanijom NSO.

Ukazano je da je za plasman softvera iskorišćena novootkrivena greška u uređajima tehnološkog giganta – američkog Epla, izvestila je agencija Rojters.

Špijunski softver je otkriven dok je “Sitizen leb” pregledao Epl uređaj osobe zaposlene u civilnom sektoru u Vašingtonu – bez obelodanjivanja više detalja.

Na osnovu forenzike kojom raspolažemo, sa velikom pouzdanošću, ukazujemo da je korišćen špijunskom softveru Pegazus kompanije NSO”, izjavio je Bil Marčak viši istraživač u “Sitizen leb”, čije je sedište na jednom od fakulteta Univerziteta u Torontu.

Marčak je ukazao da je prilikom instalacije najverovatnije napravljena greška što je doprinelo da špijunski softver bude detektovan.

Izraelska kompanija NSO je u kratkom saopštenju poručila da nije u mogućnosti da odgovori na optužbe koje nisu potkrepljene istragom.

“Sitizen leb” je saopštio da im je kompanija Epl potvrdila da upotreba opcije "Lockdown Mode", dostupne na njihovim uređajima, blokira špijunski softver.

Džon Skot Rejlton, viši istraživač “Sitizen leba” ukazao je da su pripadnici civilnog društva poslužili kao sistem ranog upozorenja na sofisticirane hakerske napade.

Greška na uređajima, koji koriste najnoviju verziju operativnog sistema, omogućila je njihovu kompromitaciju bez interakcije vlasnika. Ažuriranje operativnog sistema rešava taj problem.

Epl je omogućio ažuriranje softvera na uređajima pošto je istražio nedostatke koje je prijavio “Sitizen leb”

Portparol te kompanije saopštio je da nema dodatnih komentara, a "Sitizen leb” je korisnike Epl uređaja je pozvao da ažuriraju operativne sisteme.

Podsetimo, izraelska firma NSO nalazi se na na crnoj listi američke vlade od 2021. godine zbog navodnih zloupotreba, uključujući nadzor vladinih zvaničnika i novinara.

XS
SM
MD
LG