Linkovi

Tehnologija skraćuje vreme u zubarskoj stolici


Zahvaljujući robotizovanim mašinama, zubarski zahvat stavljanja krunice može da se obavi za malo više od dva sata, a sedenje u zubarskoj stolici je još kraće.

Medicinski roboti pomažu hirurzima da obave komplikovane operacije na bezbedniji način i sa većom preciznošću nego što je to moguće sa običnim instrumentima koji se koriste ručno. Te sofisticirane alatke takođe pomažu lekarima da rade brže. Jedna takva mašina skratila je vreme za pravljenje krunica na svega nekoliko sati.

Medicinski instrumenti, koji rade uz pomoć kompjutera čine život lakšim i lekarima i pacijentima.

Do sada je za čestu, mada komplikovanu, proceduru stavljanja krunice bilo potrebno nekoliko odlazaka kod zubara. I dok bi zubni tehničar pravio stalnu zamenu za pokvareni zub, pacijent je morao da nosi privremenu krunicu.

Od sredine 1980-ih, robotizovane mašine postepeno obavljaju sve više poslova tokom ove procedure, da bi danas ceo zahvat mogao da bude obavljen za malo više od dva sata. Sedenje u zubarskoj stolici je još kraće.

“Pacijent sedi oko 12 minuta u stolici, a ostatak vremena podrazumeva posao koji se obavlja izvan pacijentovih usta”.

U njegovoj zubarskoj ordinaciji u severnoj Virdžiniji, nadomak Vašingtona, Majkl Silvijus i njegov asistent pripremaju zub pacijenta za novu krunicu.

Bušenje traje oko 5 minuta.

Umesto uzimanja otiska oštećenog zuba, Silvijus koristi palicu sa kamerom za skeniranje zuba i okolne površine.

Kompjuter zatim preuzima posao, dizajnirajući novu krunicu i sastavljajući instrukcije koje se šalju robotičkoj mašini za mlevenje.

Porcelanska kocka, ne veća od zuba, stavlja se između dve precizne bušilice, slične zubarskoj, koje odstranjuju višak materijala i od kocke prave savršenu krunicu.

Da bi postala čvršća, krunica se peče na visokoj temperaturi oko 10 minuta. Tokom tog procesa, ona se takođe nijansira kako bi bila iste boje kao i okolni zubi pacijenta, posle čega je spremna za cementiranje.

Pacijenti su zadovoljni rezultatima.

Doktor Silvijus kaže da bi čak i ova tehnologija jednog dana mogla da postane prevaziđena.

“Ono čemu se radujemo je genetički inženjering i kloniranje što znači da bi jednog dana krunica mogla da se napravi od gleđi, identične sa pacijantovim prirodnim zubima”.

Za sada, kaže on, njegovi pacijenti su srećni što mogu da dobiju novu krunicu tokom samo jedne posete zubaru.

XS
SM
MD
LG