Linkovi

Popularna mladež podložnija pušenju


Prema podacima iz nekoliko studija, popularni učenici u višim razredima osnovne i srednjoj školi, potencijalno su više rizična grupa da počnu da puše nego druga deca.

Dok se zdravstveni stručnjaci trude za suzbiju pušenje među odraslim osobama, novi podaci pokazuju da problem počinje u mladosti. Prema podacima iz nekoliko studija sporvedenih u poslednjih deset godina, popularni učenici u višim razredima osnovne i srednjoj školi, potencijalno su više rizična grupa da počnu da puše nego druga deca.

Bea Donoso i Laura Rodriges iz Španije počele su da puše dok su bile u srednjoj školi. Kažu da su ih smatrali popularnim.

„Počele smo u društvu prijatelja, na žurkama, počele smo nešto da bi bile sa prijateljima i da bi bile kul“.

Popularni učenici u srednjim školama skloniji su pušenju i obično ranije počnu da puše nego učenici koji su manje popularni. Tom Valente je profesor preventivne medicine na Univerzitetu Južne Kalifornije.

„Biti popularan ima svoju cenu. Ta cena je da osigurate da održite tu poziciju popularnosti“.

Pušenje je jedan od načina da to ostvarite. U četiri studije rađene tokom deset godina, profesor Valente je ustanovio da su učenici koji počnu da puše u prvom i drugom razredu srednje škole skloniji da postanu prijatelji sa drugim pušačima.

„Ne mislim da postoji bilo koji razlog da iko pomisli da su ova oktrića odnose samo na nekog ko pripada određenoj demografskoj, etničkoj grupi ili kulturi“.

Sintija Gomes, direktorka Službe za učenike i roditelje je iznenađena tim podacima. Ona je uočila nešto drugačije.

„To nisu bila u tolikoj meri popularna deca. To su bila deca koja su se trudila da postanu popularna, da ostave takav utisak, da su popularni“.

Kako bi pomogli učenicima da naprave zdraviji izbor, neki srednjoškolci dobrovoljno su bili mentori mlađim učenicima. Prisustvovali su predavanjima kao što je ovo, kako bi se pripremili da budu dobar primer. Šesnaestogodišnja Viktorija Smit kaže da je, kada je bila mentor učenicima petog i šestog razreda, imala nameru da im promeni način razmišljanja o cigaretama.

Oni su znali da je to loše za njih, ali su i dalje mislili da je to bilo kul, da bi to moglo da ih učini popularnim u školi“.

Džanel Rivas, koja ima 14 godina, kaže da su učenici mentori kao što je ona, mnogo uspešniji od odraslih u suzbijanju pušenja kod mlađe dece.

„Mnogo lakše bi to prihvatili od mene, jer sam na neki način bliža njihovom uzrastu“.

Dopreti do dece na vreme je veoma važno, kažu prosvetni i zdravstveni radnici, jer što osoba ranije počne da puši, teže joj je da prestane.
XS
SM
MD
LG