Linkovi

Tinejdžerska prostitucija u SAD


Program "Djeca noći" pruža obrazovanje tinejdžerkama kako bi se sklonile sa ulice.
Program "Djeca noći" pruža obrazovanje tinejdžerkama kako bi se sklonile sa ulice.

Nevladina organizacija iz Los Anđelesa pod nazivom “Djeca noći” pomaže tinejdžerkama prostitutkama da preokrenu svoje živote i dobiju obrazovanje.

Tinejdžeri koji odu od kuće ponekad bivaju uvučeni ili natjerani na prostituciju. Nevladina organizacija iz Los Anđelesa pod nazivom “Djeca noći” pomaže im da preokrenu svoje živote i dobiju obrazovanje.

Danas, ova djeca su poput ostalih tinejdžera. Igraju igrice na kompjuteru, uče i imaju vremena za meditaciju. Međutim, ne tako davno, borila su se da prežive na ulicama, pod nadzorom podvodača koji su prodavali njihove usluge. Alisa ima 15 godina. Na prostituciju su je prije godinu dana natjerali sestra i jedan podvodač.

"Tjerao me je da cijeli dan radim u hotelskoj sobi. Nisam mogla da odem, da jedem, nisam mogla ništa da radim. Nisam više mogla ni da razgovaram sa svojom porodicom”.
Alisa je nakon hapšenja stupila u kontakt sa organizacijom “Djeca noći”. U okviru njenog programa, djeca uče u privatnoj školi. Takođe imaju priliku da razgovaraju sa psiholozima i zajedno počnu da preokreću svoje živote. Amber ima 17 godina.

"Uglavnom smo u istoj situaciji i možemo da vodimo računa jedni o drugima, ugledamo se jedni na druge i pobrinemo se da smo dobro. Vežemo se kao porodica”.

Mnogi Amerikanci čuli su za slučajeve trafikinga u drugim zemljama. Odbjegli tinejdžeri međutim i u Sjedinjenim Državama mogu da postanu žrtve, kaže Šon King iz policije Los Anđelesa.

"Dok se bavimo međunarodnim trafikingom i žrtvama, često zaboravljamo da imamo stotine hiljada žrtava trgovine ljudima samo ovdje u Los Anđelesu, ne računajući ostale djelove Sjedinjenih Država".

Stanovnici Los Anđelesa upoznaju se sa ovim problemom putem medijske kampanje. Osnivač organizacije “Djeca noći” Lois Li nedavno se zahvalila onima koji podržavaju tu grupu, uključujući i lokalna preduzeća i filmske studije. Lois ističe da su volonteri i zaposleni pomogli hiljadama bivših prostitutki da nađu svoje mjesto u društvu.

"Neke od njih su učiteljice koje vode gradske škole. Pojedine se pak bave odnosima sa javnošću, ili su direktorke u drugim korporacijama”.

Za mnoge žrtve, program služi kao utočište gdje mogu da uče, igraju se i jednostavno budu normalni tinejdžeri.
XS
SM
MD
LG