Linkovi

Politički uticaj pokreta Čajanka


Politički uticaj pokreta Čajanka
Politički uticaj pokreta Čajanka

Protesti protiv Volstrita i ekonomske nejednakosti proširili su se iz Njujorka na Vašington i druge američke gradove. Ovaj pokret protiv pohlepe velikih korporacija mnogi porede sa pokretom Čajanka koji je nastao pre dve godine ali sa suprotnom ideologijom. Pokret Čajanka, čiji se pripadnici zalažu za manji porez i smanjenje federalne vlade, sada ima važnu ulogu u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke. Međutim, iako je u poslednje dve godine izvršio ogroman uticaj na američku politiku, Čajanka je i dalje slabo organizovan pokret bez centralnog rukovodstva.

Prvi skup koji je organizovao pokret Čajanka privukao je mnoge ljude koji se nikada nisu bavili politikom.

Ovo mi je prvi protest u životu. Umorni smo od uplitanja federalne vlade i od toga što nam diktiraju kako da živimo. Umorni smo i od poreza koji raste”, rekao je jedan od prisutnih Amerikanaca.

Pripadnici pokreta Čajanka javno su izrazili nezadovoljstvo ekonomskom krizom 2008, vladinim merama za spasavanje velikih banaka i porastom nacionalnog duga. Ipak, pokretu i dalje nedostaje lider.

Većina zagovornika ideja pokreta Čajanka pripada beloj američkoj srednjoj klasi. Ipak pretendent na predsedničku nominaciju, Afroamerikanac Herman Kejn je veoma popularan, a Afroamerikanci koji prisustvuju skupovima pokreta su obično među najglasnijima. Anita Monkrif je nekada radila u grupi koja je pružala podršku predsedniku Baraku Obami, međutim ona sada ima negativno mišljenje o vladinim socijalnim programima.

“Mi podučavamo da treba veličati bogatstvo i kapitalizam jer je to jedini održivi put ka izlasku iz bede”, konstatuje Anita, sada organizatorka pokreta Čajanka.

Konzervativci su se tokom prošlih izbora uglavnom fokusirali na pitanja abortusa i braka između ljudi istog pola, međutim pristalica pokreta Čajanka, Ejmi Long smatra da je nacionalno fiskalno zdravlje ipak pitanje broj jedan.

Stalo mi je do socijalnih pitanja, ali mislim da je sada vreme da se pojavi savršeni kandidat. Samo želim da nas neko izbavi iz dugova”.

Profesor političkih nauka na univerzitetu Rajs, Mark Džons kaže da se politička platforma pokreta Čajanka za predsedničke izbore iduće godine zasniva na pozivima za smanjenje deficita, ali da se u isto vreme odbacuje predlog Demokratske stranke za povećanje državnih prihoda. Džons primećuje da moć koju pokret ima da privuče veliki broj birača ima značaj za Republikansku stranku.

Grupe pokreta Čajanka su toliko istaknute unutar stranke i imaju toliku moć mobilizacije da čak i umereni republikanci izbegavaju da ih izoluju”.

Džons međutim smatra da snažan politički pritisak koji pokret Čajanka vrši na republikance da odbiju kompromis, daje predsedniku Obami prednost sa umerenim glasačima.

On uvek može da kaže da su ti republikanci-ekstremisti iz straha od pokreta Čajanka osporili njegove napore da ojača ekonomiju”.

Iako većina birača brine o deficitu i povećanju nacionalnog duga, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ih još više brine ekonomska stagnacija i visoka nezaposlenost.

XS
SM
MD
LG