Linkovi

Sve više Amerikanaca uklanja tetovažu


Sve više Amerikanaca uklanja tetovažu

Tetoviranje je postalo toliko popularno medju mlađim Amerikancima da prisustvo tetovaže na telu više nije oznaka buntovnika. U stvari, u SAD se toliko ljudi tetovira da se sada pojavljuje suprotan trend – uklanjanje tetovaža. Posetili smo jednu kliniku za uklanjanje tetovaža u Vašingtonu, gde klijenti odlaze kako bi izbrisali deo svoje prošlosti.

Dejvid, koji ne želi da otkrije puno ime, kaže da ga je velika tetovaža orla štitila u borbi, kada je bio razmešten sa američkom vojskom u Iraku.

No, Dejvid je danas otac troje male dece, i kao mnogi drugi Amerikanci potpuno se predomislio u vezi sa svojom tetovaže. Zato dolazi u ovu kliniku za lasersko uklanjanje tetovaža u Vašingtonu, kako bi je se zauvek oslobodio.

Nisam razmišljao da ću jednog dana imati decu i zapitao šta će ona misliti o tome. Želim da budem uzor svojoj deci, a uz prinovu u našoj porodici, jer upravo smo dobili bebu, voleo bih da moj sin nikada ni ne vidi tu tetovažu”, priča mladić.

Ken Saler je direktor centra. On kaže da je njegov tipični klijent zaposlena žena koja smatra da je crteži koje je istetovirala u srednjoj školi ili koledžu sada sputavaju u karijeri.

Neki od njih su veoma emotivni I kažu – ‘Ovo je najbolji dan u mom životu. Gledam ovu tetovažu već 20 godina, želeo sam da je izbrišem, ne možete ni da zamislite koliko’”.

Prema podacima Istraživačkog centra Pju, više od 30 odsto Amerikanaca starih između 18 i 40 godina, ima najmanje jednu tetovažu.

Kako vreme prolazi, sve više njih dolazi u klinike poput ove da bi im uklonili telesnu umetnost.

Klinike i škole za obuku koje se specijalizuju za lasersko uklanjanje tetovaža kažu da posao cveta – i, prema nekim procenama, njihov profit se svake godine udvostruči.

Dženifer Bezdiček je advokat u Vašingtonu. Ona dolazi kod Kena da joj skine sa članka na nozi malu tetovažu srca i ruže.

“Tetovirala sam se kad sam imala 18 godina. Nije to bila najpametnija odluka u mom životu. Ona ne ide uz moj posao, sastanke sa klijentima, odlazak na mesta sa uticajnim ljudima. Zato sam rešila da je se potpuno oslobodim i više ne brinem o njoj.”

Nova, laserska tehnologija učinila je tu proceduru manje bolnom, i finansijski mnogo pristupačnijom.

Laser razbija čestice mastila za tetovažu, dok ti delići nisu dovoljno mali da mogu da se apsorbuju i izbace normalnim telesnim procesima.

Potrebno je nekoliko dolazaka u kliniku da bi tetovaža u potpunosti izbledela.

Mislio sam da je to nešto što bih želeo da zauvek imam, ali ne morate uvek da imate sliku na telu da biste prikazali ko ste i kako se osećate. To je nešto što treba da ostane unutar vas”, zaključuje Dejvid.

Dok sve više Amerikanaca kao što je Dejvid počinju da žale što su se ikada tetovirali, otvaraće se klinike poput ove, da laserom izbrišu te prizore iz prošlosti.

XS
SM
MD
LG