Linkovi

Pronađen krivac za bezukusni paradajz


Naučnici otkrili gen koji je odgovoran za to što je paradajz iz samousluge često bez pravog ukusa

Mnogi došljaci u Sjedinjene Države i američki sladokusci doživljavaju neprijatno iznenađenje kada u samousluzi kupe paradajz jer je, iako izgleda savršeno, sasvim bezukusan.

Prema rezultatima jednog novog istraživanja, objavljenim u časopisu Nauka, krivac je gen koji, igrom sudbine, istovremeno omogućava da čitav plod paradajza sazreva podjednako.

Već decenijama odgajivače intrigira pitanje kako to da plod paradajza ima svuda jednaku boju, za razliku od drugog voća. Ako niste znali, pardajz spada u voće, iako se jede kao povrće. Paradajz se često bere još dok je bledo-zelene boje ali za nekoliko dana koliko provede u transportu dobija lepu, uniformnu crvenu boju, privlačnu za kupce.

Problem sa tim procesom, kažu naučnici, je mutacija jednog gena koji uslovljava to sazrevanje. Jer on istovremeno poništava uticaj proteina označenog sa GLK2 koji podstiče sintezu šećera u plodu. Rezultat je divan crveni plod za koji mnogi kupci kažu da ima ukus kao karton.

Naučnici se nadaju da će uspeti da reše taj problem manipulišući nivoom proteina GLK2 i da će uspeti da odgaje paradajz koji će, kada stigne u prodavnice, biti i crven i sladak.
XS
SM
MD
LG