Linkovi

Virtuelna ograda čuva tasmanijske djavole


Tasmanijski đavo je u opasnosti, ali ne onakvoj kao u crtanim filmovima. Vrsti preti izumiranje, upozorava ekološka organizacija "Spasimo djavole"

Pravom Tasmanijskom đavolu preti izumiranje jer je retki, zarazni rak, usmrtio oko 90 odsto divlje populacije tih životinja u nekim delovima australijske savezne države Tasmanije. I dok se oni koji sprovode programe parenja trude da podignu broj primeraka te vrste, borci za zaštitu prirode koriste visoko tehnološke aparate kako bi sprečili da zdravi primerci tasmanijskog đavola budu žrtve jednog drugog problema.

“Neke od tih malih zajednica imaju samo dve ili tri žive ženke trenutno i ako dve ili tri udari automobil, to je to”, kaže Dejvid Pemberton, koji vodi program Spasimo đavole. On kaže da je virtuelna ograda, koja upozorava životinje da se ne približavaju vozilima, pokazala dobre rezultate.

“Na delu puta bez virtuelne ograde bilo je četiri pregažena đavola. Na drugim delovima puta nije bio ni jedan. To je odličan rezultat”.

Kada posebna kamera uoči dolazeće farove, uključuje se alarm sa treptavim svetlima koja sprečavaju Tasmanijske đavole i druge divlje životinje od pokušaja da pređu preko druma.

XS
SM
MD
LG