Linkovi

Neizvestan ruski gas za Ukrajinu


Rusija i Ukrajina će nastaviti razgovore u cilju rešenja spora oko prirodnog gasa, u nadi da će se situaciji rešiti pre početka zime.

Zvaničnici Ukrajine i Rusije sastaće se ponovo tokom nedelje u nameri da reše spor oko prirodnog gasa koji preti da ostavi Ukrajinu bez goriva za grejanje ove zime. Spor je veoma kompleksan i ima ekonomsku i geopolitičku dimenziju.

Izgledalo je kao prekretnica prošle nedelje na retkom sastanku ruskog i ukrajinskog predsednika.

"Složili smo se sa ukrajinskim partnerima o uslovima za snabdevanje gasom Ukrajine barem za zimski period", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Složili smo se oko glavnih parametara ugovora i sada nastavljamo razgovore o izvorima za pokrivanje finansiranja dugova", rekao je predsednik Ukrajine, Petro Porošenko.

Međutim, razgovori koji su usledili nisu doveli do sporazuma o detaljima. Istog dana, tokom posete vojnoj bazi, tokom kampanje za parlamentarne izbore, premijer Ukrajine, Arsenij Jacenjuk bio je u ratobornom stavu.

"Reći ću vam otvoreno, mislim da Putin ne želi da potpiše bilo kakav sporazum i njegov cilj je da smrzne Ukrajinu. Moramo da budemo spremni na najgori mogući scenario", upozorio je Jacenjuk.

Ukrajina zavisi od ruskog gasa, ne samo za kuvanje i grejanje već i za svoje energetski neefikasne fabrike, većinom u istočnim delovima zemlje, od kojih su neke u delovima koje kontrolišu pro ruski pobunjenici. I to je veliki deo problema, kaže Pjer Noel iz Međunarodnog instituta za strateške studije koji je govorio putem Skajpa.

"Na duži rok, ništa nije rešeno. Ukrajina je u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Tako je bilo i pre konflikta. Konflikt je to samo naglo pogoršao", smatra Noel.

Nakon što je pro ruski predsednik Ukrajine zbačen u februaru, Rusija je otkazala tri popusta koji su Ukrajini dati na cenu gasa pre pet godina. Ukrajina ne može sada da priušti tu cenu. Nije popularan stav u Kijevu ali neki stručnjaci vide mogućnost nagodbe - priznavanje ruske uloge u istočnoj Ukrajini, za novi popust za gas.

"To je logika ako razgovaramo o federalizaciji Ukrajine. Bez cepanja zemlje politički, vi biste dozvolili tim istočnim industrijskim provincijama da zadrže svoje takozvane specijalne veze sa Rusijom", objašnjava Noel.

Ruska postrojenja za prirodni gas predstavljaju glavne snabdevače za veći deo Evrope, uključujući Ukrajinu. Istovremeno, Rusija je pod sankcijama Zapada zbog aneksije Krima i svog mešanja u istočnoj Ukrajini. Sve to komplikuje napore za postizanje sporazuma o snabdevanju Ukrajine prirodnim gasom, dok se zima približava, a pregovori nastavljaju tokom nedelje.

XS
SM
MD
LG