Linkovi

"Takata" podnela zahtev za zaštitu od bankrotstva


Prvi čovek "Takata korporacije" Šigehisa Takada pred početak danšanje konferencije za novinare u Tokiju
Prvi čovek "Takata korporacije" Šigehisa Takada pred početak danšanje konferencije za novinare u Tokiju

Japanska kompanija za proizvodnju vazdušnih jastuka za motorna vozila „Takata“ saopštila je da je podnela zahtev za zaštitu od bankrotstva. „Takata“ je već pristala da plati kaznu u iznosu od milijardu dolara u sklopu poravnanja sa američkim bezbednosnim regulatorima. Berza u Tokiju danas je suspendovala trgovinu „Takatinih“ deonica i saopštila da će je sutra skinuti sa berze.

„Takata“ je takođe objavila da će je rivalska firma „Key Safety Systems“ kupiti za jednu i po milijardu dolara.

„Takata“ je preopterećena zbog troškova zakonskih parnica i opoziva u vezi sa neispravnim vazdušnim jastucima, koji se povezuju sa smrću 16 i povredama još mnogo više ljudi širom sveta.

Neispravni vazdušni jastuci doveli su do globalnog opoziva desetina miliona vozila.

"Kao neko ko pravi bezbednosne delove za automobilsku industriju, naš neuspeh da održimo stabilno snabdevanje tržišta imaće veliki uticaj na našu industriju", rekao je Šigehisa Takada, izvršni direktor i predsednik Upravnog odbora "Takata korporacije".

Utvrđeno je da hemikalije koje pokreću vazdušne jastuke spontano gube svoju funkciju usled produžene izloženosti visokoj vlažnosti vazduha i doprinose tome da sa vazdušni jastuci aktiviraju znatno snažnije nego što je predviđeno, tako da vozači i putnici mogu da budu povređeni kada se razlete šrapneli metala i plastike.

XS
SM
MD
LG