Linkovi

Sve više dokaza da srećne krave daju više mleka


Fameri veruju da zadovoljne krave daju više mleka i primenjuju kreativne taktike uključujući i kiropraktičarske zahvate.
Fameri veruju da zadovoljne krave daju više mleka i primenjuju kreativne taktike uključujući i kiropraktičarske zahvate.

Postoje brojni dokazi da životinje poput ljudi osećaju strah, bol, stres, patnju. Naučnici u Viskonsinu se već duže vremena bave proučavanjem kako da se domaćim životinjama, koje su i izvor hrane omogući kvalitetan život u harmoniji sa okolinom. U svom traganju za rešenjem otkrili su tajnu srećnih krava.

Ovo su srećne krave. Ne zato što se dobro hrane već zato što uživaju u specijalnom, kravljem tretmanu, od prskalica sa vodom i blagog povetarca do češkanja leđa. Ove su krave srećnije od mnogih drugih, a srećne krave daje kvalitetnije mleko. Bar tako, već godinama, tvrdi kalifornijski savetodavni odbor za mlečne proizvode.

Tim naučnika sa Univerziteta u Viskonsinu, sa odseka za mlečne proizvode, ovo saznanje sada podiže na novi, viši nivo. Oni obilaze farme i pokazuju stočarima kako da poboljšaju životne uslove svojih goveda…Ti su saveti dostupni svim stočarima širom sveta na veb sajtu Dairyland Initiative.

Jedna od veoma važnih stavki je prevencija bola u nogama ili hromost životinja.

"Hromost se odražava na sve što krava muzara radi tokom dana. Utiče na preživanje, količinu mleka koju proizvede, kako jede, utiče na sposobnost reprodukcije I mogućnost ostanka na farmi. Duboki sloj peska, idealno je mesto za preživanje što je izuzetno važno za krave muzare u procesu proizvodnje mleka", navodi Najdžel Kuk iz kompanije Dairyland Initiative.

Stočarima se preporučuje da kravama muzarama obezbede više manevarskog prostora u štalama, više rashladnih uređaja I da im hranu daju uvek u isto vreme. Istraživanje je takođe pokazalo da krave muzare u vreme telenja treba budu u grupi već poznatih goveda, da bi što manje bile izložene stresu.

Mič Brinig iz Viskonskina je savet naučnika primenio u praksi na stočarskoj farmi "Mystic Valley Dairy" i poboljšao životne uslove za njegovih 400 krava muzara.

"Ako im uklonite razlog za stres, krave manje jedu a daju više mleka.”

Od kako je počeo da ugađa svojim kravama muzarama, Brinig kaže da svaka krava dnevno daje 8 litara mleka više , odnosno umesto 47 litara na dan sada proizvode skoro 57 litara. Osim toga njegove krave se sada veoma retko povrede i žive oko godinu dana duže.

Zaključak je, sa srećnim kravama srećni su i stočari … mleka na pretek, svi srećni i zadovoljni.

XS
SM
MD
LG