Linkovi

Tajland počeo pregovore sa pobunjenicima

  • Glas Amerike

Generalni sekretar tajlandskog Saveta za nacionalnu bezbednost Paradorn Patantabut razgovara sa predsedavajućim Savetodavnog odbora za izgradnju mira Azizom Benavanom.

Smanjenje nasilja i uspostavljanje međusobnog poverenja glavni ciljevi današnjih razgovora sa Nacionalnim revolucionarnim frontom.

Tajland je započeo prve mirovne pregovore sa predstavnicimja glavne muslimanske pobunjeničke organizacije, uprkos tome što se na nemirnom jugu dogodio još jedan smrtonosni napad za koji se okrivljuju pobunjenci.

Zvaničnici navode da su smanjenje nasilja i uspostavljanje međusobnog poverenja glavni ciljevi današnjih razgovora sa Nacionalnim revolucionarnim frontom u prestonici Malezije, Kuala Lumpuru. Nacionalni front, čije je sedište u Maleziji, samo je jedna od nekoliko oružanih grupa koje učestvuju u pobuni u kojoj je tokom proteklih devet godina - na pretežno muslimanskom jugu Tajlanda - poginulo više od pet hiljada ljudi.

Predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, Paradorn Patanatabut, veruje da će razgovori doneti trajne rezultate, ali ističe da će za to biti potrebno vreme. Nekoliko sati pre početka razgovora, tri tajlandska vojnika su poginula, a pet ih je ranjeno u zasedi na putu u pokrajini Narativat na jugu zemlje. Zvaničnici za napad okrivljuju ekstremiste koji pokušavaju da sabotiraju razgovore.
XS
SM
MD
LG