Linkovi

Raste napetost između Tajvana i Filipina


Pripadnici tajvanske Obalne straže osmatraju horizont tokom pomorskih vežbi
Pripadnici tajvanske Obalne straže osmatraju horizont tokom pomorskih vežbi

Premijer Tajvana odbio je izvinjenje filipinskog predsednika za nedavni incident u kome je ubijen jedan tajvanski ribar

Diplomatska napetost na relaciji između Tajvana i Filipina dodatno je zaoštrena pošto je Tajvan ipak počeo vojne vežbe u spornim vodama između dve zemlje.

Vazdušne i pomorske vežbe u kanalu Baši počele su nedelju dana pošto je filipinska obalska straža usmrtila 65-ogodišnjeg tajvanskog ribara, što je zatim izazvalo oštre proteste Tajvana. Porodica preminulog ribara i zvaničnici tajvanske vlade odbili su da se sastanu sa ličnim predstavnikom predsednika Filipina, koji je poslat na Tajvan, kako bi se izvinio za ubistvo.

Premijer Tajvana Đijang Jihua odbio je izvinjenje predsednika Benina Akvina, jer se u njemu slučaj opisuje kao „nesrećan“ i „nenameran“. Tajvan je odbacio i prethodno izvinjenje niže rangiranog zvaničnika.

Tajvan je inače uveo sankcije Filipinima, opozvao svog izaslanika u Manili i stopirao izdavanje radnih dozvola filipinskim državljanima.

Portparol Stejt departmenta izrazio je zabrinutost zbog podizanja tenzija između dve susedne demokratije i bliskih američkih saveznika. Predstavnici filipinske obalske straže kažu da su njihovi pripadnici reagovali u samoodbrani prošlog četvrtka kada je, prema njihovim rečima, ribarski čamac umalo udario brod obalske straže.
XS
SM
MD
LG