Linkovi

Tadić: Uskoro pokrenuti razgovore sa Prištinom


Predsednik Srbije Boris Tadić u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, razgovarao sa predstavnicima EU o evrointegracijama zemlje
Predsednik Srbije Boris Tadić u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, razgovarao sa predstavnicima EU o evrointegracijama zemlje

Srpski predsednik Boris Tadić danas se u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastao sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton sa kojom je, prema njegovim rečima, vodio "razgovor visokog razumevanja“.

Posle zajedničkog podnošenja rezolucije Srbije i evropskih zemalja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u vezi sa savetodavnim mišljenjem Medjunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, srpski predsednik Tadić je sa evropskom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razgovarao o nastavaku dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo da reši istorijski konflikt izmedju Srba i Albanaca.

"Zaključili smo da je u ovom momentu prerano reći ko će sve biti učesnici u dijalogu, ali nema nikakve dileme da će pregovarački timovi biti sastavljeni dominantno od eksperata, dakle ljudi koji su eksperti ili poznavaoci pojedinih oblasti o kojima će se i voditi razgovori. S druge strane, EU, odnosno Keti Ešton će odrediti svoj tim koji će biti učesnik u procesu sporazumevanja“, izjavio je srpski predsednik.

Predsednik Tadić je sugerisao da dve strane počnu pregovore pitanjima za koja se brzo može pronaći rešenje kako bi se potom razgovori nastavili u dobroj atmosferi. On je medjutim istakao da pre toga i Beograd i Priština i EU moraju da reše tehnička pitanja.

"Da bi se kreirala dobra atmosfera potrebno je imati brze uspehe u dijalogu. Ono što je takodje veoma važno je da dijalog treba da počne uskoro“, rekao je Tadić.

Što se tiče daljeg prosledjivanja kandidature Srbije za članstvo u EU, Tadić je rekao da je dobio uveravanja od Ešton da će evropske zemlje intezivno raditi na tome počev od idućeg meseca. Srpski predsednik se na marginama 65. zasedanja Generalne skupštine UN-a sastao i sa šefom nemačke diplomatije, Gvidom Vesterveleom koji ga je još jednom uverio da će Nemačka principijelno podržati evrointegraciju Srbije.

XS
SM
MD
LG