Linkovi

Tači: Vreme za punu normalizaciju odnosa i Kosovo u UN


Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će u nedelju 24. juna biti održan prvi sastanak finalne faze dijaloga između Kosova i Srbije. On je kazao da je došlo vreme da se postigne istorijski sporazum koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i njihovih naroda.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na konferenciji za novinare da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom neophodno za ispunjenje kosovskog cilja, a to je kako je kazao da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija. Time bi se po njegovim rečima ubrazao i proces integracije Kosova u Evropsku uniju i NATO.

,,Naš cilj u zaključnoj fazi ovog dijaloga jeste i postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa između dve države. Ubeđen sam da je došlo vreme, nakon razgovora, koji na jedan ili drugi način, traju sada već dvadeset godina, da se potpiše istorijski sporazum između Kosova i Srbije, kojim će se okončati tragična epoha, duža od jednog veka, u odnosima između dve države i dva naroda'', rekao je Tači.

Tači očekuje da će razgovori u Briselu biti teški, ali je istakao da Kosovo nema čega da se plaši kad je u pitanju epilog tog dijaloga.

Kao kosovsko društvo i politika, imali smo hrabrost, znanje, dobru organizaciju, međusobnu saglasnost, kako na Konferenciji u Rambujeu, tako i u Bečkom procesu, da putem pregovora i pravične borbe dođemo do oslobođenja Kosova, a zatim da omogućimo i proglašenje nezavisnosti, odnosno stvaranje države Kosovo“, kazao je Tači.

Tači je kazao da će Kosovo u finalnoj fazi dijaloga imati snažnu podršku SAD-a, koje su kako je kazao izuzetno zainteresovane, više nego ikada pre, da se postigne sporazum o normalizaciji, kao neophodan uslov za učlanjenje Kosova i Srbije u EU. On je istakao i da je neophodno osnivanje sveobuhvatne delegacije Kosova, koju bi činili predstavnici političkih partija, civilnog društva, medija i stručnjaka iz određenih oblasti koji bi zajedno radili na postizanju sporazuma.

„Mislim da će tako nešto proces učiniti mnogo transparentnijim, kredibilnijim i na samom kraju prihvatljivim i sprovodljivim, u slučaju postizanja konačnog sporazuma. Spreman sam da tretiram sve ideje i predloge koje će nam zajedno predstaviti, politika i društvo, kako bismo se kako treba suočili sa izazovom koji nas od sada nadalje očekuje“, rekao je predsednik Kosova.

Govoreći o sve češćim tvrdnjama pojedinih medija da Albanci planiraju da zauzmu sever Kosova, Tači je kazao da Kosovo nema tu šta da uzima jer sever pripada Kosovu. On je rekao da je Zajednica srpskih opština završena stvar jer na izradi statuta već rade stručnjaci i poručio i da će Kosovo ispuniti sve obaveze koje je preuzelo potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG