Linkovi

Vučić i Tači u nedelju u Briselu na nastavku dijaloga


Predsednik Kosova Hašim Tači i srpski predsednik Aleksandar Vučić na jednoj od rundi dijaloga Beograda i Prištine, Foto:VOA
Predsednik Kosova Hašim Tači i srpski predsednik Aleksandar Vučić na jednoj od rundi dijaloga Beograda i Prištine, Foto:VOA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači najavili su sastanak u nedelju 24. juna na novoj rundi dijaloga u Briselu.

“Dobio sam zvaničan poziv i Delegacija Srbije će svakako ići. Od petka će biti prisutna u Briselu na, za medije manje atraktivnom, sastanku, a u nedelju će doći do mog susreta sa Hašimom Tačijem,” rekao je Vučić.

"Kao predsednik republike potvrdio sam moje prisustvo u sledećoj rundi dijaloga Kosova i Srbije. Treba da se fokusirano na implementaciju svih sporazuma kako bismo mogli da napredujemo ka finalnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji i pomirenju,” napisao je Tači na tviteru.

Pored sastanka dvojice predsednika, u petak i subotu, trebalo bi da se održi još jedna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine.

Dva predsednika bi na novom sastanku trebalo da prvenstveno razgovaraju o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, dok će implementacija već postignutih sporazuma biti na drugo mestu agende.

Dijalog na visokom političkom nivou između predsednika Srbije i Kosova poslednji put održan je 23. marta u Briselu. I tada se razgovaralo o sveobuhvatnom sporazumu, ali je predsednik Srbije najviše insistirao upravo na temi formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Srbija nikada nije postavljala uslove za dijalog. Uvek smo bili spremni za dijalog, koji će početi u petak. Videćemo da li će se on produžiti i na ponedeljak, pošto je postojala takva ideja, jer se u ponedeljak održava međuvladina konferencija,” rekao je Vučić i dodao da nije optimista, niti pesimista, što se tiče nove runde pregovora.

U EU nisu želeli da komentrašu kako je protekao u ponedeljak bilateralni sastanak EU i delegacije Prištine koja je do sada odbijala da nastavi tehnički dijalog sa Beogradom uslovaljavajući svoje prisustvo promenom agende i fokusa "sa ZSO na sve neispunjene dogovore, uključujući i energetiku".

XS
SM
MD
LG