Linkovi

Tači potpisao zakone o formiranju vojske Kosova


Predsednik Kosova Hašim Tači potpisuje zakone o promeni mandata Kosovskim bezbednosnim snagama
Predsednik Kosova Hašim Tači potpisuje zakone o promeni mandata Kosovskim bezbednosnim snagama

Predsednik Kosova Hašim Tači potpisao je u petak tri zakona koji menjaju mandat Kosovskim bezbednosnim snagama čime se ovim snagama omogućava odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova. Iako su najavili žalbu Ustavnom sudu, poslanici Srpske liste se ipak nisu se žalili zbog usvajanja ovih zakona.

Predsednik Kosova Hašim Tači je u prisustvu komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga Rahmana Rame i nekoliko kadeta ovih snaga, potpisao tri zakona koji su usvojeni 14. decembra ove godine. Radi se o Zakonu o Ministarstvu odbrane, Zakonu o Kosovskim bezbednosnim snagama i Zakonu o službi Kosovskih bezbednosnih snaga. Potpisom predsednika Kosova ovi zakoni su stupili na snagu.

“Kao predsednik Kosova i vrhovni komandant, čestitam vama poštovani komandante, svim oficirima, podoficirima i vojnicima, čestitim i narodu Kosova vojsku. Hteo bih da se zahvalim na međunarodnoj podršci i Sjedinjenim američkim državama na ozvaničenju vojske Kosova“, rekao je Tači.

Poslanici Srpske liste najavili su odmah nakon usvajanja ovih zakona 14. decembra ove godine žalbu Ustavnom sudu Kosova, tvrdeći da su oni u suprotnosti sa međunarodnim, ali i kosovskim propisima.

Međutim kako je za Glas Amerike u telefonskoj izjavi potvrdio direktor Kancelarije za informisanje Ustavnog suda Kosova Veton Dulja, Srpska lista se nije do danas žalila ustavnom sudu na usvajanje ovih zakona. Inače rok za žalbu Ustavnom sudu Kosova prošao je još pre nedelju dana.

Po Zakonu o Ustavnom sudu Kosova, 10 ili više poslanika Skupštine može u roku od osam dana od usvajanja da ospori ustavnost bilo kog zakona koji je usvojila Skupština, kako zbog sadržaja tako i zbog procedure sprovođenja.

Zašto nisu podneli žalbu koju su najavili Ustavnom sudu od poslanika Srpske liste nismo uspeli da saznamo jer se nisu javljali na telefon ili su bili nedostupni.

XS
SM
MD
LG