Linkovi

SzS i zvanično proglasio bojkot, neki izlaze, neki još neodlučni oko izbora


Savez za Srbiju je i zvanično proglasio bojkot izbora na svim nivoima, Foto: VOA, (ilustracija)
Savez za Srbiju je i zvanično proglasio bojkot izbora na svim nivoima, Foto: VOA, (ilustracija)

Savez za Srbiju proglasio je danas, nakon što su raspisani redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, bojkot izbora na svim nivoima.

Predsedavajući Zoran Lutovac je na pres konferenciji rekao da se SzS više od godinu dana bori za slobodne i poštene izbore, što je vlast, prema njegovoj oceni, ignorisala, vodila kampanju za lažne izbore i stvarala lažnu opoziciju.

Na pitanje novinara kakva će biti strategija bojkota, budući da mediji sa nacionalnom frekvencijom nisu obavezni da izveštavaju o aktivnostima stranaka koje ne izlaze na izbore, Lutovac je odgovorio da kampanja bojkota ne znači neučestvovanje, nego zalaganje za slobodne izbore.

Pozvao se i na Ustav, odnosno pravo građana na informisanje, što znači, kaže, da moraju biti obavešteni i o aktivnostima dela opozicije koja neće učestvovati na izborima.

Na konferenciji SzS je predstavljen i predlog Zakona o materijalnom obeštećenju ''političkih žrtava" aktuelne vlasti, odnosno, onih koji su izgubili posao ili na drugi način pretrpeli materijalnu štetu zbog opozicionog delovanja.

Ko izlazi na izbore, ko je neodlučan

Nakon što su danas zvanično raspisani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, naredni korak je na zainteresovanim strankama, pokretima i grupama građana da pripkupe 10.000 potpisa i uz overu ih predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

Poslednji rok za predaju liste je 10. april u ponoć, odnosno 15 dana pre datuma održavanja izbora, a RIK ih proglašava najkasnije 24 sata od predaje. Prijem overenih potpisa teoretski bi mogao početi već danas, najavili su iz RIK-a.

Glavni koalicioni partner SNS u Vladi Srbije - Socijalistička partija Srbije na izbore izlazi sa Jedinstvenom Srbijom.

Odluku da SNS i SPS na izbore izađu odvojeno doneli su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić krajem februara, a dogovoreno je da će u sredinama gde se proceni da je to potrebno - zajednički ići na lokalne izbore.

SNS i Pokret Snaga Srbije - BK potpisivanjem koalicionog sporazuma potvrdili su zajednički izlazak na parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Na izbore izlaze i Srpska radikalna stranka, Liberalno demokratska partija, SPAS Aleksandra Šapića, Pokret "1 od 5 miliona", Stranka moderne Srbije, pokret Srbija 21, Srpska stranka Zavetnici, Pokret obnove kraljevine Srbije.

O izlasku na izbore odluku nisu doneli pokret "Metla", koji je najavio da čeka raspisivanje izbora, i Nova stranka Zorana Živkovića, koji navodi da je 95 odsto članstva za borbu.

Na izborima neće učestvovati, prema najavama, Savez za Srbiju u kome su Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa, Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka Vuka Jeremića, kao ni Pokret slobodnih građana, "Dosta je Bilo", incijativa "Ne davimo Beograd" i Državotvorni pokret Slobodana Samardžića.

Poslednji parlamentarni izbori održani su 24. aprila 2016. godine, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima. Bili su to treći parlamentarni izbori za skoro četiri godine.

XS
SM
MD
LG