Linkovi

SZO: Nema razloga za odlaganje OI


Zaprašivanje komaraca u Rio de Žaneiru
Zaprašivanje komaraca u Rio de Žaneiru

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da ne postoji osnov u javnom zdravstvu koji bi opravdao odlaganje ili otkazivanje Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru zbog epidemije virusa zika.

Procena SZO-a saopštena je jutros nakon što je 150 zdravstvenih stručnjaka juče, u otvorenom pismu, pozvalo organizaciju UN-a da u "ime javnog zdravstva" ukaže na potrebu otkazivanja ili premještanja Igara.

U pismu se iznose nedavni naučni dokazi da zika može da uzrokuje ozbiljne poremećaje kod beba, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i retki sindrom koji može da bude fatalan ili da dovede do privremene paralize.

Potpisnici pisma takođe su naveli da je uprkos pojačanim naporima da se unište komarci koji prenose ziku, broj zaraza u Riju porastao.

Međutim, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tvrde da "na osnovu trenutne procene, pomjeranje ili odgađanje Olimpijade u Riju ne bi značajnije uticalo na međunarodnu situaciju vezanu za širenje virusa zika".

Direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Tom Friden, takođe je rekao da nema razloga da se Olimpijada otkaže ili odloži.

XS
SM
MD
LG