Linkovi

Eskalacija nasilja u Siriji


Oštećene zgrade u selu Taftanaz, istočno od Idliba
Oštećene zgrade u selu Taftanaz, istočno od Idliba

Sirijska vlada nastavlja da napada uporišta opozicije nekoliko dana pred krajnji rok za obustavljanje svih vojnih akcija, koji ističe u utorak.

Sirisjka opservatorija za ljudska prava, londonska grupa koja prati nasilje u Siriji, javlja da je samo danas ubijeno više od 100 ljudi. Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da su dve trećine stradalih - civili, i da je najviše ljudi stradalo posle napada sirijske vojske na gradić Latamneh u centralnoj oblasti Hama.

Istovremeno, hiljade Sirijaca izašle su na ulice Damaska da obeleže 65. godišnjicu od osnivanja vladajuće stranke Baat. Mnogi su mahali crveno-crno-zelenim državnim zastavama i nosili slike predsednika Bašara al-Asada. Sirijski državni mediji javljaju da su pro-vladini skupovi održani i u nekoliko drugih gradova.

Američki ambasador u Siriji Robert Ford izjavio je da izgleda da su se snage sirijske vlade povukle iz nekih gradova pred krajni rok za to, koji ističe 10. aprila. Međutim, on je dodao da na nekim drugim lokacijama, izgleda kao da je vlada samo premestila trupe sa jednog na drugo mesto ili da je zadržala svoje artiljerijske jedinice u blizini naseljenih oblasti.

XS
SM
MD
LG