Linkovi

Sirijska opozicija stigla u Ženevu na razgovore


Reportažna kola ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Ženevi, 29. januar 2016.

Članovi sirijske glavne opozicione grupe stigli su u Ženevu na mirovne pregovore pod pokroviteljestvom UN, o političkom rešenju rata u Siriji.

Članovi sirijske glavne opozicione grupe stigli su u Ženevu danas, ali nije jasno da li će Visoki komitet za pregovore, koji podržava Saudijska Arabija, direktno učestvovati u razgovorima, koje su organizovale Ujedinjene nacije, o političkom rešenju građanskog rata u Siriji.

Uprkos odsustvu delegacije opozicije, zvaničnici UN otvorili su razgovore juče u Ženevi, što su prvi međunarodni mirovni pregovori od neuspeha ranijih pregovora 2014. godine.

Razgovori su počeli sastankom specijalnog izaslanika UN za Siriju, Stefana De Misture sa delegacijom sirijske vlade koju predvodi ambasador te zemlje u UN, Bašar Džafari.

Predstavnici sirijske opozicije izjavili su ranije da bi mogli da bojkotuju pregovore jer ruske i snage sirijske vlade nisu prekinule vazdušne napade na civilne mete niti su ublažili blokade kojima se sprečava dostavljanje humanitarne pomoći.

Opoziciona koalicija je juče saopštila da je primila neodređena uveravanja koja su je navela da ipak pošalje svoje predstavnike u Ženevu.

XS
SM
MD
LG