Linkovi

Opsada Homsa, Anan u Moskvi


Posledice neprekidnog granatiranja Homsa od strane sirijske vojske
Posledice neprekidnog granatiranja Homsa od strane sirijske vojske

Aktivisti tvrde da su sirijske snage i danas nastavile sa granatiranjem teško oštećenog grada Homsa, dok je međunarodni izaslanik Kofi Anan doputovao u Rusiju na razgovore o posredovanju u okončanju krize u Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu navodi da su u četvrti Kaldije u Homsu i obližnjem graduću Kusair danas ubijene najmanje tri osobe. Takođe, stižu izveštaji o sukobima u pokrajini Idlib na granici sa Turskom, gde je prema informacijama grupa za zaštitu ljudskih prava stradala jedna osoba.

U međuvremenu, zajednički izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Anan stigao je u moskvu, gde će pokušati da ubedi najviše ruske zvaničnike da podrže međunarodne pozive za prekid vatre i otvarenje političkog dijaloga u Siriji.

Rusija i Kina su nekoliko puta blokirale akciju Saveta bezbednosti protiv Sirije od početka smrtonosnih obračuna tamošnje vlasti sa demonstrantima. Dve zemlje su doduše podržale rezoluciju Saveta bezbednosti koja sadrži Ananov mirovni plan u šest tačaka.

Anan će se sutra sastati sa predsednikom Dmitrijem Medvedevom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, a onda putuje u Peking, gde će u utorak i sredu imati sličnu diskusiju sa kineskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG