Linkovi

Dogovor o planu UN za Siriju


Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Svetske sile saglasile su se o pokretanju procesa, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, koji bi obuhvatao razgovore sirijske vlade i opozicije; Saglasnosti o sudbini Bašara al Asada i dalje nema

Svetske sile, koje su u Beču razgovarale o političkoj budućnosti Sirije, saglasile su se o pokretanju procesa, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, koji bi obuhvatao razgovore sirijske vlade i opozicije. Razmotrila bi se i mogućnost proglašenja primirja tokom kojeg bi i dalje bili vršeni napadi na teorirstičke grupe.

Plan su, posle sedmosatnog sastanka zvaničnika 17 zemalja, Ujedinjenih nacija i Evropske unije, na konferenciji za novinare predstavili američki državni sekretar Džon Keri, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Stafan de Mistura.

Keri je naveo da je su diplomatski razgovori u Beču komplentarni sa intenziviranom američkom vojnom kampanjom u Siriji, te da Sjedinjene Države imaju dvostruki pristup rešavanju situacije. „Intenziviramo kampanju protiv Islamske države i diplomatske napore da bi se okončao sukob“, naglasio je državni sekretar.

Lavrov je takođe istakao napredak koji je postignut na razgovorima, ali je dodao da nema saglasnosti o sudbini sirijskog predsednika Bašara al Asada. Ruski diplomata je naglasio da Rusija veruje da sirijski narod treba da odluči o političkoj budućnosti zemlje. Sjedinjene Države i njihovi saveznici smatraju da Asad ne može da bude deo dugoročnog političkog rešenja za Siriju.

Prema danas usaglašenom planu, predstavnici sirijske vlade i članovi opozicije bi radili na pokretanju političkog procesa koji bi doveo do kredibilne, inkluzivne vlasti u Siriji, a zatim novog ustava i izbora. Glasanje bi nadzirale Ujedinjene nacije. U današnjim razugovorima su učestvovali i Iran i Saudijska Arabija, dok nije bilo predstavnika sirijske vlade i umerenih opozicionih grupa. Učesnici sastanka dogovorili su se da se ponovo sastanu za dve nedelje.

XS
SM
MD
LG