Linkovi

Iran će prisustvovati razgovorima o Siriji


نیویورک بعد از حمله تروریستی سه شنبه/ یک مامور در مقابل منطقه ای که حمله تروریستی روی داد.
نیویورک بعد از حمله تروریستی سه شنبه/ یک مامور در مقابل منطقه ای که حمله تروریستی روی داد.

Iran je saopštio da će kasnije ove nedelje prisustvovati medjunarodnim razgovorima o budućnosti Sirije.

To je prvi put da će iranski funkcioneri učestvovati na medjunarodnom samitu čiji je cilj pronalazak rešenja za konflikt u Siriji.

Iranski mediji su, pozivajući se na saopštenje portparola Ministarstva inostranih poslova, preneli da će šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif, prisustvovati sastanku u Beču u pratnji trojice zamenika.

Predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi je juče izjavio da se očekuje da Iran bude pozvan na razgovore. Američku delegaciju će predvoditi državni sekretar Džon Keri. Kirbi je rekao da će razgovori biti fokusirani na rešenje “teške političke situacije” u Siriji.

Glavni sastanci trebalo bi da budu održani u petak, ali se preliminarni razgovori očekuju u četvrtak.

Prisustvo Irana na bilo kojem od tih sastanaka moglo bi da označi pomak za zapadne sile, koje su ranije nastojale da ograniče angažman sa Teheranom po pitanjima mimo sporazuma o iranskom nuklearnom program, koji je postignut u julu.

Medjutim Kirbi nije juče opisao Iran kao ključnog američkog partnera u sirijskoj krizi.

On je, pak, istakao da Sjedinjene Države priznaju da će, u jednom trenutku, u okviru razgovora o političkoj tranziciji u Siriji, morati da povedu dijalog sa Iranom.

Prema ruskim diplomatskim izvorima, sednica koja će se održati u četvrtak mogla bi da bude slična prošlonedeljnom sastanku najvših diplomata SAD, Rusije, Saudijske Arabije i Turske.

Iranski ministar inostranih poslova Zarif i njegov ruski kolega Sergej Lavrov su telefonom razgovarali o situaciji u Siriji. Njihova ministarstva su saopštila da su dvojica diplomata danas, drugi dan za redom, razgovarala o pripremama za sastanak u Beču.

XS
SM
MD
LG