Linkovi

SAD: Moskva pomaže sirijsku vojnu ofanzivu


Američki državni sekretar Džon Keri optužio Rusiju da pomaže Asadu

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da sirijska vlada nastoji da odnese vojnu pobedu nad opozicijom i da Rusija pomaže Bašaru al Asadu na tom putu.

Keri je danas u glavnom gradu Indonezije, Džakarti, ukazao da je strategija Sirije evidentna sudeći po daljim bombaškim napadima na civile i dodao da ruske dostave oružja i druge vrste pomoći omogućavaju Asadu da nastoji da odnese vojnu pobedu umesto da postigne političko rešenje gradjanskog rata.

Rusija je saveznik Asada i skupa sa Sjedinjenim Državama ključni igrač u približavanju sirijskih zaraćenih strana na mirovnim pregovorima.

U medjuvremenu, pobunjenička Slobodna sirijska armija imenovala je novog komandanta, posle višemesečnih gubitaka na terenu od vladinih snaga i islamskih ekstremista.

Te umerene snage koje podržava Zapad navele su neefikasnost Salima Idrisa i saopštile da ga je na tom položaju zamenio Abdul Ilah al Bašir.

Kancelarija predsednika Sirijske nacionalne koalicije, Ahmada Džarbe, pohvalila je u današnjem saopštenju taj potez i ponovila svoju rešenost da se suprostavi vladinim trupama i ekstremistima vezanim za Al Kaidu.
XS
SM
MD
LG