Linkovi

SAD: Moskva pomaže sirijsku vojnu ofanzivu

  • Glas Amerike

Američki državni sekretar Džon Keri optužio Rusiju da pomaže Asadu

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da sirijska vlada nastoji da odnese vojnu pobedu nad opozicijom i da Rusija pomaže Bašaru al Asadu na tom putu.

Keri je danas u glavnom gradu Indonezije, Džakarti, ukazao da je strategija Sirije evidentna sudeći po daljim bombaškim napadima na civile i dodao da ruske dostave oružja i druge vrste pomoći omogućavaju Asadu da nastoji da odnese vojnu pobedu umesto da postigne političko rešenje gradjanskog rata.

Rusija je saveznik Asada i skupa sa Sjedinjenim Državama ključni igrač u približavanju sirijskih zaraćenih strana na mirovnim pregovorima.

U medjuvremenu, pobunjenička Slobodna sirijska armija imenovala je novog komandanta, posle višemesečnih gubitaka na terenu od vladinih snaga i islamskih ekstremista.

Te umerene snage koje podržava Zapad navele su neefikasnost Salima Idrisa i saopštile da ga je na tom položaju zamenio Abdul Ilah al Bašir.

Kancelarija predsednika Sirijske nacionalne koalicije, Ahmada Džarbe, pohvalila je u današnjem saopštenju taj potez i ponovila svoju rešenost da se suprostavi vladinim trupama i ekstremistima vezanim za Al Kaidu.
XS
SM
MD
LG