Linkovi

Sirijski mirovni razgovori u zastoju


Civili u Homsu, 27. januar, 2014.
Civili u Homsu, 27. januar, 2014.

Opozicioni lideri su odbacili deklaraciju principa sirijske vlade koja je, kako navode, van okvira ženevskih razgovora i ne pominje transfer vlasti u Damasku.

Sirijski mirovni pregovori u Ženevi su, kako se izveštava, danas u zastoju neposredno pošto su delegati počeli razgovore čiji fokus je trebalo da bude osnivanje prelazne vlade.

Opozicioni lideri su odbacili deklaraciju principa sirijske vlade, koja je, kako navode, van okvira ženevskih razgovora i ne pominje transfer vlasti u Damasku.

Zamenik sirijskog ministra inostranih poslova, Faisal Mekdad, istakao je da su vladini pregovarači na razgovorima radi diskusija o terorizmu, a ne o transferu vlasti. Izvori bliski razgovorima navode da je posrednik UN-a, Lahdar Brahimi, potom prekinuo sastanak.

Opozicija tvrdi da sirijski predsednik Bašar al Asad mora da napusti vlast, da bi potom bila formirana prelazna vlada zasnovana na sporazumu postignutom tokom mirovne konferencije u Ženevi 2012. Medjutim, sirijska vlada tvrdi da Asadova uloga nije predmet debate na ovoj konferenciji.

Takodje danas, Sjedinjene Države su zahtevale od Sirijske vlade da odmah dopusti humanitarnim konvojima da udju u Homs i da dopusti svim civilima da slobodno napuste opkoljene oblasti.

Američki Stejt department je saopštio da evakuacija žena i dece iz Homsa, koji drže pobunjenici, na način koji je predložila sirijska vlada na mirovnim razgovorima „nije dovoljna“ i da nije alternativa za preko potrebnu pomoć.
XS
SM
MD
LG