Linkovi

Dečija paraliza u Siriji


Sirijska devojčica sa svojim mlađim bratom za koga porodica sumnja da je oboleo od dečije paralize

Zdravstvena organizacije Ujedinjenih nacija potvrdila je deset slučajeva dečije paralize u Siriji, dok je još dvanaestoro dece na posmatranju.

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da je desetoro male dece u severoistočnom delu Sirije obolelo od dečije paralize.

Predstavnik te zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija izjavio je danas da funkcioneri pregledaju još dvanaestoro druge dece koja imaju simptome te bolesti.

Potvrđeni slučajevi odnose se na novorođenčad i malu decu za koju se veruje da nisu primila vakcinu protiv dečije paralize.

Pomenuta bolest je veoma zarazna i prenosi se zagađenom hranom i vodom. U Siriji se nije javljala od 1999. godine, ali Svetska zdravstvena organizacija je ranije ovog meseca upozorila da je zbog tekuće krize rizik od njene pojave u Siriji veoma veliki.

Građanski rat koji traje više od dve godine onemogućava u nekim krajevima i najosnovnije medicinske usluge dok je više od četvrtine stanovništva primorano da napusti svoje domove.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije upozorio je da se dečija paraliza lako prenosi i da bi zbog toga česta preseljenja mogla da je rašire u druge delove zemlje.
XS
SM
MD
LG