Linkovi

Lavrov: SAD pokušavaju da ucene Rusiju


Stručnjak za hemijsko oružje sa gas maskom pregleda jedan od lokaliteta na kojima je korišćeno hemijsko oružje, Damask, Sirija

Sjedinjene Države i njihove saveznice vrše pritisak na Savet bezbednosti da usvoji rezoluciju o Siriji kojom bi bila odobrena eventuala vojna akcija

Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, je u razgovoru za jedan ruski TV kanal optužio Sjedinjene Države da pokušavaju da „ucene“ Rusiju da pristane na pretnju silom protiv vlade u Damasku i nastoje da se pokažu „superiornim“, umesto da se fokusiraju na zajednički cilj uklanjanja hemijskog oružja iz Sirije.

Sjedinjene Države i njihove saveznice vrše pritisak na Savet bezbednosti da usvoji rezoluciju o Siriji u skladu sa poglavljem sedam povelje UN-a, kojom bi bila odobrena sila putem vojne akcije.

Lavrov je danas takodje ukazao kako su mu američki funkcioneri rekli da će, ukoliko se Moskva ne složi sa rezolucijom Poglavlje 7, blokirati eliminaciju sirijskog arsenala od strane Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

U saopštenju za Glas Amerike jedan funkcioner Stejt departmenta je rekao da diplomate sastavljaju nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN-a sa „najjačim mogućim mehanizmom sprovodjenja“. Isti funkcioner je rekao da Vašington neće pregovarati o detaljima u javnosti.
XS
SM
MD
LG