Linkovi

Asad spreman da se liši hemijskog arsenala


Sirijski predsednik tokom intervjua za TV mrežu FOX, 19. septembar, 2013.
Sirijski predsednik tokom intervjua za TV mrežu FOX, 19. septembar, 2013.

U intervjuu koji je emitovala američka TV mreža "Foks Njuz", sirijski predsednik je obećao da će ispoštovati američko-ruski sporazum

Predsednik Sirije Bašar al-Asad kaže da je potpuno posvećen uništenju svog hemijskog arseanala, ali odbacuje tvrdnje da je njegova vojska upotrebila otrovni gas u prošlomesečnom napadu u blizini Damaska, kada su stradale stotine ljudi.

U intervjuu koji je danas emitovala američka TV mreža "Foks Njuz", Asad je obećao da će ispoštovati američko-ruski sporazum prema kojem bi trebalo da budu uništene zalihe hemijskog oružja u Siriji.

On je međutim celokupnu situaciju opisao kao "komplikovanu", dodajući da bi uništavanje kompletnog hemijskog arsenala koštalo oko milijardu dolara i da bi za to bila potrebno godinu dana ili malo duže. Asad je takođe rekao da bi SAD trebalo da plate za uklanjanje hemijskog oružja.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da njegova zemlja trenutno nema planove da uništava sirijsko hemijsko oružje na svojoj teritoriji, iako je priznao da Rusija ima postrojenja neophodna za taj proces. Rusija i SAD su jedine dve države na svetu koje imaju kapcitet da unište tako velike količine hemijskog oržuja, ali američki zakon zabranjuje njegov uvoz.
XS
SM
MD
LG