Linkovi

Podeljene svetske sile nastavljaju debatu o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri, izaslanik UN-a Lahdar Brahimi i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov kontinuirano diskutuju o situaciji u Siriji
Američki državni sekretar Džon Keri, izaslanik UN-a Lahdar Brahimi i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov kontinuirano diskutuju o situaciji u Siriji

Sergej Lavrov je danas rekao da je prošlomesečni napad u blizini Damaska bio "provokacija" pobunjenika kako bi privukli vojnu pomoć.

Rusija i Zapadne sile ostaju podeljene u vezi s tim ko je odgovoran za napad hemijskim oružjem u Siriji, ali nastavljaju da rade zajedno na usvajanju rezolucije Ujedinjneih nacija, kojom bi se omogućilo uklanjanje sirijskog hemijskog arsenala.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov francuski kolega Loran Fabijis razgovrali su u Moskvi, posle čega su imali vrlo različite poglede na upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Lavrov je novinarima rekao da je prošlomesečni napad u blizini Damaska bio "provokacija" koju su izveli pobunjenici:

„Želimo da događaji od 21. avgusta budu nepristrasno, objektivno i profesionalno ispitani. Mi imamo ozbiljne razloge da verujemo da je to bila provokacija, a nekoliko naših partnera je bez nepobitnih dokaza objavilo da je samo režim Bašara al-Asada mogao da iskoristi takvo hemijsko oružje, ali istina mora da bude utvrđena“

Međutim, Fabijis je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da dokazi, koji su predstavljeni u izveštaju istražitelja Ujedinjenih nacija, ne ostavljaju dilemu da su sirijske snage te koje su upotrebile hemijsko oružje.

"Želim da kažem, u vezi sa prethodnim pitanjem, koje se tiče izveštaja Akea Selstroma, šefa tima istražitelja svetske organizacije, mi smatramo da se u tom izveštaju, kao što je rekao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, jasno iznose optužbe. Ukoliko obratimo pažnju na to koliko je sarina korišćeno, mete i opremu koja je bila potrebna, i druge aspekte, onda nema nikakve sumnje da sirijski režim stoji iza ovih napada, koji su se dogodili 21. avgusta“.

Lavrov je novinarima takođe rekao da on i Fabijis imaju isti cilj – da obezbede mir u Siriji, ali da imaju različite ideje o tome kako da dođu do toga.

Rusija se protivi pritiscima Francuske, Velike Britanije i SAD da se u tekst rezolucije Ujedinjenih nacija unese mera pretnje silom, u slučaju da Sirija ne ispoštuje dogovor. Zvanični Vašington i London juče su saopštili da žele snažnu rezoluciju, koja uspostavlja precizne i obavezujuće rokove do kada Sirija mora da se odrekne svojih zaliha hemijskog oružja.
XS
SM
MD
LG