Linkovi

Ubrzana diplomatska nastojanja SAD


Državni sekretar Keri i američki specijalni izaslanik za Bliski istok Martin Indik, na aerodromu u Tel Avivu, 15. septembar, 2013.
Državni sekretar Keri i američki specijalni izaslanik za Bliski istok Martin Indik, na aerodromu u Tel Avivu, 15. septembar, 2013.

Predsednik SAD poručio da svaki sporazum o Siriji mora da obuhvati mehanizam verifikacije kako bi se obezbedilo uništavanje kompletnog hemijskog arsenala

Predsednik Obama je danas u TV intervjuu odbacio tvrdnju Vladimira Putina da su sirijski pobunjenici odgovorni za prošlomesečni napad hemijskim oružjem, ali je pozdravio angažovanost ruskog predsednika povodom te krize.

Američki predsednik je takodje rekao da svaki eventualni sporazum mora da obuhvati mehanizam verifikacije kako bi se obezbedilo da Sirija preda i uništi svoj kompletni hemijski arsenal.

U medjuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri je ponovio upozorenje Siriji da je „pretnja silom realna“ ukoliko Damask ne postupi u skladu sa novo postignutim sporazumom.

Keri je to izjavio danas tokom boravka u Jerusalimu gde je diskutovao o novom američko-ruskom planu za uništenje kompletnog hemijskog arsenala Sriije do sredine naredne godine.

Juče je državni sekretar Keri objasno da bi Sirija, za početak, trebalo u roku od nedelju dana da preda sveobuhvatnu listu takve vrste oružja u roku od nedelju dana.

Keri je takodje ukazao da bi, ukoliko se Sirija ne povinuje tom planu, oni mogli da zahtevaju da Savet bezbednosti UN-a usvoju rezoluciju „Poglavlje 7 „ kojom bi bila odobrena kaznena akcija.

Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, rekao je da taj sporazum ne obuhvata ništa o potencijalnoj upotrebi sile.

Sirija nije odmah reagovala. Medjutim, lider Sirijske opozicione armije je kritikovao taj sporazum, postignut nakon trodnevnih razgovora šefova diplomatije Rusije i SAD kao i izaslanika Arapske lige i UN-a za Siriju, Lahdara Brahimija.

Predsednik Obama je ukazao kako medjunarodna zajednica očekuje da sirijska vlada „ispuni svoja obećanja.“

Državni sekretar Keri putuje sutra u Pariz radi razgovora sa ministrima inostranih poslova Francuske Britanije i Saudijske Arabije.
XS
SM
MD
LG