Linkovi

Obama traži podršku za napad


Ruski i američki predsednik Vladimir Putin i Barak Obama rukuju se tokom samita G20 u Sankt Peterburgu
Ruski i američki predsednik Vladimir Putin i Barak Obama rukuju se tokom samita G20 u Sankt Peterburgu

Sirijska kriza nije na zvaničnom dnevom redu dvodnevnog globalnog ekonomskog samita, ali je, otvarajući sastanak, Putin pristao da odvoji vreme za raspravu o toj temi.

Američki predsednik Barak Obama vrši pritisak na svetske lidere koji učestvuju na samitu G-20 u Rusiji da podrže moguće američke napade na Siriju. Predsednik Obama traži širu podršku – i kod kuće i u inostranstvu - za vojne udare na ciljeve sirijske vlade zbog navodne upotrebe hemijskog oružja protiv civila.

Predsednik Obama stigao je u Sankt Peterburg i odmah se sastao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, sa kojim je razgovarao i o Siriji.

"Takođe se radujem iscrpnom razgovoru o situaciji u Siriji i mislim da smo svi zajedno svesni da upotreba hemijskog oružja u Siriji nije samo tragedija nego i kršenje međunarodnog prava na koje se mora reagovati.“

Obama se kasnije pridružio ostalim svetskim liderima na sednici kojom je otvoren samit, gde ga je dočekao domaćin samita, ruski predsednik Vladimir Putin. Sirijska kriza nije na zvaničnom dnevom redu dvodnevnog globalnog ekonomskog samita, ali je - otvarajući sastanak - Putin pristao da odvoji vreme za raspravu o toj temi.

„Neki učesnici su tražili da im obezbedim vreme i priliku da raspravljaju o nekim drugim spoljnopolitičkim pitanjima koja nisu bila na dnevnom redu, ali su veoma važna i urgentna – pre svega situacija u Siriji. Predlažem da to uradimo za vreme večere, da ne bismo sve teme stavili na gomilu, tako da u prvom delu našeg sastanka možemo da raspravljamo upravo o problemima zbog kojih smo se prvobitno ovde okupili, problemima ključnim za zemlje G20“.

Savetnik Bele kuće Ben Rouds izjavio je da trenutno nema planova za bilateralni susret Obame i Putina, ali da će biti prilike za, kako je naveo - „interakciju“ dvojice lidera na marginama samita. Ruski predsednik juče je poručio da bi napad, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bila "neprihvatljiva agresija". Dodao je međutim da bi podržao akciju u slučaju ubjedljivih dokaza da je Damask upotebio hemijsko oružje.
XS
SM
MD
LG