Linkovi

Sirija dopušta pristup inspektorima UN-a


Tokom ture koju je organizovala sirijska vlada vide se kanisteri i drugi materijali koje je sirijska vojska otkrila u jednom skrovištu pobunjenika

U saopštenju objavljenom danas sirijsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da će vlada saradjivati sa inspektorima UN-a

Sirija je saopštila da se u principu složila da dopusti inspektorima UN-a da posete lokalitet na kojem je navodno sproveden napad hemijskim oružjem u kojem su u sredu, nedaleko od Damaska, stradale stotine civila.

U saopštenju objavljenom danas sirijsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da će vlada saradjivati sa inspektorima u odredjivanju datuma za odlazak na mesto napada. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je saopštio da će osoblje svetske organizacije početi inspekcije sutra, što će obuhvatiti i obustavu neprijateljstava u predgradju Damaska Guta.

Taj tim je u Damasku još od prošle nedelje sa ciljem da istraže ranije tvrdnje o napadima hemijskim oružjem u sirijskom konfliktu. Zapadne sile su još u sredu zahtevale da tim UN-a otputuje na mesto napada strahujući da bi odlaganje omogućilo uklanjanje dokaza o korišćenju hemijskog oružja.

Visoki funkcioner administracije predsednika Obame danas je rekao zapadnim novinskim agencijama kako je „verovatno“ da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv civila u Guti i dodao da je taj zaključak donet na osnovu „broja žrtava, simptoma ubijenih i ranjenih, svedočenja očevidaca i drugih činjenica koje su prikupili nezavisni izvori.“

Sirijski pobunjenici i aktivisti navode da su u napadu stradale stotine civila i objavili snimke koji podržavaju te tvrdnje, na kojima se vidi ogromni broj tela žrtava i povredjenih u agoniji, ali bez vidljivih rana. Vlada predsednika Asada je demantovala te tvrdnje i optužila pobunjenike da koriste hemijsko oružje kako bi izazvali stranu inervenciju u gradjanskom ratu u Siriji.

U medjuvremenu, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel je rekao da su američke snage spremne da preduzmu akciju protiv Sirije, ukoliko to odobri predsednik Barak Obama. On je danas u Maleziji saopštio da Vašington i saveznice još uvek procenjuju svoj odgovor.

Predsednik Obama se juče sastao sa najvišim vojnim i savetnicima za nacionalnu bezbednost u cilju razmatranja opcija.
XS
SM
MD
LG