Linkovi

Sirija: Napad hemijskim oružjem?


Sirijci navodno povredjeni tokom napada hemijskim oružjem

Sirijska opozicija tvrdi da su vladine snage ubile stotine civila u napadima hemijskim oružjem, što vlasti oštro demantuju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održava hitan sastanak u odgovor na tvrdnje sirijske opozicije da su vladine snage ubile stotine civila u napadima hemijskim oružjem u blizini Damaska. Arapska liga i zapadne sile uključujući SAD apeluju na sirijsku vladu da dopusti inspektorima UN-a u Damasku da smesta odu na lokalitete današnjih napada. Sirijski aktivisti navode da su stotine civila ubijene u vladinoj ofanzivi u blizini glavnog grada Damaska, gde su snage lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu navodno koristile hemijsko oružje.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu tvrdi da je vojska ispalila rakete na lokacije u Istočnoj i Zapadnoj Guti. Na amaterskom video snimku, koji je objavljen juče navodno se vide deca i druge žrtve kako im se ukazuje pomoć u bolnici.

Sirjska vojska je vrlo brzo putem državne televizije demantovala tvrdnje. Neimenovani predstavnik rekao je da su te tvrdnje deo „ prljavog medijskog rata koji neke zemlje vode protiv Sirije“.

Pripadnici sirijske opozicije su, u međuvremenu, zgroženi navodnim hemijskim napadom. Predstavnik Sirijske nacionalne koalicije Halid Saleh oglasio se iz Turske oštrom retorikom:

„Ovo je šamar za čovečanstvo, Ujedinjene nacije i grupe 'Prijatelji Sirije'. To je isto tako šamar za one režime koji podržavaju Asadov režim, u ubijanju sopstvenog naroda. Želimo da inspektori UN-a dođu i vide ljude ubijene u Damasku. Želimo da pogledaju žrtve. Želimo da istraže ko je koristo hemijsko oružje“.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije sastali su se u Briselu, ako bi razgovarali o Egiptu, ali je pre sastanka, britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg rekao da je „duboko zabrinut“ zbog izveštaja o napadu hemijskim oružjem.

„Ukoliko bude potvrđeno, to će biti šokantna eskalacija upotrebe hemijskog oružja u Siriji. Rešeni smo da oni koji su odgovorni jednog dana budu izvedeni pred lice pravde. Nadam se da će biti jasno stavljeno do znanja da tim inspektora UN-a, koji je trenutno u Damasku, ima neograničen pristup pomenutim lokacijama. Britanija će ovo pitanje pokrenuti u Savetu bezbednosti svetske organizacije“.

U međuvremenu, tim inspektora UN-a nastavlja dvonedeljnu misiju u Siriji, kako bi istražio ranije incidente u kojima se sirijska vlada i pobunjenici međusobno optužuju za korišćenje hemjiskog oružja. Inspektori će pokušati da utvrde samo da li je hemijsko oružje – uključujući sarin i druge toksične nervne agense – korišćeno, ali ne i ko ga je koristio

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG