Linkovi

Sukob u Siriji se intenzivira


Gusti dim se vije iznad Homsa, Sirija
Gusti dim se vije iznad Homsa, Sirija

Intenzivni napadi kao deo nastojanja da se podeli sever, koji drže pobunjenici i da se obezbedi sigurna zona izmedju Damaska i Sredozemnog mora

Trupe sirijske vlade su danas deseti dan za redom intenzivno granatirale ključne delove strateški važnog grada Homsa. u To je kako izgleda deo nastojanja da se podeli sever zemlje, koji drže pobunjenici i da se obezbedi sigurna zona izmedju glavnog grada Damaska i obale Sredozemnog mora.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji saopštila je da su četvrti Bab Hud i al Safsafa bil izloženi artiljerijskoj, minobacačkoj i tenkovskoj vatri. Nije saopšten broj žrtava, jer ga je teško potvrditi zbog medijskih i bezbednosnih restrikcija.

U medjuvremenu, novoizbrani šef opozicione Sirijske nacionalne koalicije, Ahmad Džarba, izjavio je za agenciju Rojters kako očekuje da Saudijska Arabija vrlo brzo pobunjeničke borce snabde savremenim oružjem, što bi osnažilo njihovu vojnu poziciju.

Džarba, koji ima bliske veze sa Saudijskom Arabijom, ukazao je da opozicija neće otići na predloženu mirovnu konferenciju u Ženevi čiji su sponzor Sjedinjene Države i Rusija ukoliko ne zabeleži veći vojni napredak.

Funkcioneri ruskog ministarstva inostranih poslova su saopštili da su Džarbini komentari podstakli pitanje njegove predanosti političkom rešenju konflikta i apelovali na tu grupu da prisustvuje mirovnoj konferenciji.
XS
SM
MD
LG