Linkovi

UN: Hemijsko oružje u Siriji


Paulo Pinjeiro, predsednik Komisije UN-a za istragu Sirije

Komisija UN saopštila da ima opravdanih razloga da se veruje da je u zemlji upotrebljena ograničena količina hemijskog oružja.

Rat u Siriji dostigao je novi nivo brutalnosti, uz dokaze teških kršenja ljudskih prava i ratnih zločina koje su počinile obe strane, navodi se u izveštaju komisije Ujedinjenih nacija za Siriju, koji je danas predstavljen Savetu Svetske organizacije za ljudska prava.

Istražitelji Ujedinjenih nacija osudili su sve goru humanitarnu katastrofu u Siriji, uz poruku da međunarodna zajednica mora da reaguje.

“Šokantni zločini postali su svakodnevnica. Humanost je postala žrtva rata. Siriji nije potrebna vojna, već diplomatska intervencija. Ne možemo da stojimo po strani i gledamo pogoršanje ove katastrofe. Tražimo od država da izvrše pritisak na zaraćene strane i natjeraju ih da zaštite civile”, saopštio je predsjednik komisije Ujedinjenih nacija Paulo Serđo Pinjero.

U izvještaju, koji je urađen na osnovu stotina razgovora sa izbjeglicama u susjednim zemljama i putem skajpa sa ljudima koji su još u Siriji, za ratne zločine se optužuju obje strane. Vladine snage i njihovi saveznici između ostalog se okrivljuju za mučenja, silovanja i prinudna raseljavanja, a pobunjenici za pogubljenja, otmice i pljačke. U sukobu je, kako navodi komisija svjetske organizacije, vjerovatno upotrijebljeno i hemijsko oružje.

“Postoje opravdani razlozi da se vjeruje da su upotrijebljene ograničene količine otrovnih hemikalija. Na osnovu dostupnih dokaza nije bilo moguće utvrditi koji su tačno hemijski agensi upotrebljeni, kao i ko ih je upotrebio”, kazao je Pinjero.

Istražitelji su od Sirije zatražili da timu Ujedinjenih nacija dozvoli ulazak u zemlju kako bi istražio upotrebu hemijskog oružja, za šta se vlada i pobunjenici međusobno optužuju. Predsjedavajući komisije takođe je naglasio da je dijalog jedino rješenje za sukob, ocjenjujući da bi slanje oružja u Siriju samo povećalo rizik od daljeg kršenja ljudskih prava.

Nedelju dana prije današnjeg upozorenja, istekao je evropski embargo na slanje oružja opozicionim borcima. Moskva se tome oštro usprotivila i istovremeno najavila da neće odustati od prodaje savremenih odbrambenih raketa tipa S300 Siriji. Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon današnjeg samita Rusije i Evropske unije u Jekaterinburgu, kazao da taj ugovor, usvojen prije nekoliko godina, još nije realizovan kako bi se izbjeglo remećenje ravnoteže u regionu.

Podsjetiću sve da Rusija isporučuje oružje Siriji na osnovu transparetnih, međunarodno priznatih ugovora, kojim se ne krše međunarodni uslovi. Ugovori se u potpunosti realizuju u okvirima međunarodnog prava.”

Sjedinjene Države i Izrael upozorili su Rusiju da ne isporučuje rakete, koje bi značajno povećale odbrambeni potencijal Damaska. Sirijski zvaničnici i aktivisti u međuvremenu su saopštili da je jedan civil poginuo u eksploziji granate blizu ruske ambasade u Damasku. Ambasada je više puta bila meta napada opozicionih pobunjenika, zbog podrške Moskve sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.
XS
SM
MD
LG