Linkovi

Keri: Asad da se obaveže na mir


Američki državni sekretar Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri

Državni sekretar je govorio uoči skupa Prijatelja Sirije u Amanu, na kojem će biti reči o pridobijanju podrške za predloženu mirovnu konferenciju idućeg meseca

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas sirijskog predsednika Bašara al-Asada da se „obaveže da će uspostaviti mir u svojoj zemlji“, u trenutku okupljanja pristalica sirijske opozicije u Jordanu.

Keri je govorio uoči skupa Prijatelja Sirije u Amanu, na kojem će biti reči o pridobijanju podrške za predloženu sirijsku mirovnu konferenciju idućeg meseca. Na konferenciji za novinare sa svojim jordanskim kolegom Naserom Džudehom, Keri je rekao da predložena američko-ruska konferencija u Ženevi treba da donese „kraj krvoprolića koje je već koštalo života desetine hiljada ljudi“.

Keri je takođe optužio Iran da potpiruje sirijski građanski rat upućujući osoblje u Siriju koje pomaže ekstremistima iz Hezbolaha koji se bore zajedno sa sirijskim vojnicima. Keri je naglasio da su Iranci „na terenu“ u Siriji i da „aktivno“ podržavaju „hiljade“ boraca Hezbolaha koji su došli iz Libana. Na skupu u Amanu se očekuju najviši diplomatski predstavnici 11 zapadnih i arapskih država i članovi vođstva sirijske nacionalne koalicije.

Jedna od glavnih tema na dnevnom redu je američko-ruski predlog da se predstavnici Sirijske vlade i opozicije dovedu idućeg meseca na razgovor o političkom rešenju dvogodišnjeg sukoba u Siriji. Međutim, još nije jasno da li će Sirijska vlada i opozicija da prihvate poziv. Sirijski ambasador u Jordanu, Badžat Sulejman, osudio je skup u Amanu i optužio učesnike da vode teroristički rat protiv Damaska za izraelski račun.
XS
SM
MD
LG