Linkovi

Sirija: Ubijena 23 borca Hezbole


Kusair, Sirija
Kusair, Sirija

Izveštaj o pogibijama 23 ekstremista objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji

Sirijski aktivisti navode da je najmanje dvadeset troje ekstremista iz grupe Hezbola ubijeno u sukobima u gradu Kusairu, u kome sirijske snage sprovode višenedeljnu ofanzivu u nastojanju da ponovo preuzmu tu strategijsku oblast od pobunjenika.

Izveštaj o pogibijama ekstremista objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, dodajući da je više od 70 pripadnika Hezbolaha ranjeno.

Kusair leži kraj sirijsko libanske granice i povezuje Damask sa mediteranskom obalom. Nema potvrda iz nezavisnih izvora o tome ko danas kontroliše taj grad.

Preuzimanje kontrole nad Kusairom omogućilo bi pristup snagama predsednika Asada priobalnim oblastima, pretežno nastanjenim njegovom manjinskom sektom Alavita.

Kusair je takodje deo bivše staze koju su pobunjenici koristili za krijumčarenje preko granice.

Sirijski državni mediji navode da je vojska, kako je rečeno, „ponovo uspostavila bezbednost“ u najvećem delu Kusaira i da traga za terorističkim grupama u tom gradu. Sirija koristi termin „teroristi“ za opisivanje pobunjenika koji se bore u dvogodišnjem ratu za zbacivanje predsednika Bašara Al Asada sa vlasti.

Novinska agencija Rojter navela je izjave opozicionih aktivista da su pobunjenici potisli vladine snage nazad.
XS
SM
MD
LG