Linkovi

Sirijske trupe ušle u uporište pobunjenika


Trupe Slobodne sirijske armije patroliraju ulicama Kusaira
Trupe Slobodne sirijske armije patroliraju ulicama Kusaira

Televizija je objavila da su državne bezbednosne snage danas ušle u Kusair i počele da hvataju teroriste, kako vlada naziva pobunjenike

Sirijska državna televizija izveštava da su vladine trupe ušle u pobunjenički grad Kusair, u nastavku jednonedeljnih nastojanja da se ponovo uspostavi kontrola nad strateškim područjem između Damaska i mediteranske obale. Televizija je objavila da su državne bezbednosne snage danas ušle u Kusair i počele da love teroriste, kako vlada naziva pobunjenike.

Neimenovani sirijski zvaničnik je izjavio za zapadne novinske agencije da su vladine trupe zauzele sedište gradske vlasti i okolne zgrade, ali to nije potvrđeno iz nezavisnih izvora. Sirijski borci za ljudska prava su javili da su vladine snage danas pojačale napad na Kusair i da su u artiljerijskim i vazdušnim napadima oštećene kuće u gradu. Oni tvrde da vladinim trupama pomažu pripadnici proasadovih paramilicija i borci libanske ekstremističke organizacije Hezbolah.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu javlja da je u napadu poginuo najmanje 30 ljudi, među kojima je i 16 pobunjenika.

U međuvremenu, Asad se zariče da se neće povući pre izbora iduće godine. On je u retkom televizijskom intervjuu za neku stranu novinsku organizaciju - argentinski list „Klarin“ - dao prvu izjavu o svojoj budućnosti otkako su se Sjedinjene Države i Rusija ovog meseca saglasile da pokušaju da organizuju razgovore njegovih savetnika i predstavnika sirijske opozicije o miroljubivom rešenju građanskog rata.
XS
SM
MD
LG