Linkovi

Nove civilne žrtve u Siriji


Borci slobodne sirijske armije

U sukobu vladinih snaga i pobunjenika u južnoj pokrajini Dara ubijeno najmanje 50 ljudi, od kojih su više od polovine civili.

Siirjska opservatorija za ljudska prava navodi da se taj sukob odigrao juče, kada su trupe lojalne sirijskom predsedniku Bašaru al- Asadu izvršile napad, kako bi potisle pobunjenike iz grada Sanameina.

Pobunjenički borci su, tokom proteklih nedelja, postiojano osvajali teritoriju u južnom delu zemlje, nastojeći da kontrolišu pristup putevima ka glavnom gradu Damasku i graničnim prelazima sa Jordanom.

Sirijska observatorija navodi da je u sukobu za Sanamein ubijeno najmanje 29 civila, 16 pobunjenika i devet pripadnika pro-Asadovih trupa, uglavnom tokom granatiranja i pogubljenja po kratkom postupku. Nije jasno koja strana je napala civile.

Istovremeno, grupa za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč saopštila je da Sirija sprovodi neopravdane, namerne i nasumične napade na civile i pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na sirijsku vladu da ih obustavi. Ista grupa danas je objavila izveštaj u kojem se navodi da je između avgusta i decembra prošle godine izvršeno 59 vazdušnih napada na opozicione oblasti u Alepu, Idlibu i Latakiji.

Hjuman rajts voč navodi da je u tim napadima, u kojima su neke od meta bile pekare i bolnice, stradalo 152 civila, i da izgleda da su oni deo sistematske kampanje koja je ravna zločinima protiv čovečnosti.
XS
SM
MD
LG