Linkovi

Deca - zaboravljene žrtve sirijske krize


Obe strane u sukobu u Siriji optužuju se za korišćenje dece u borbama

Humanitarna organizacija "Spasimo decu" saopštila da čak dva miliona sirijske dece ima poremećen život i da iziskuje humanitarnu pomoć

U najnovijem izveštaju humanitarne organizacije Spasimo decu, navodi se da je pomoć potrebna za gotovo dva miliona dece, posle dvogodišnjeg sukoba koji im je uskratio mogućnost da se hrane, idu u školu i održavaju zdravlje.

Organizacija u današnjem izveštaju ističe uticaj sirijske krize na – kako se navodi – „zaboravljene žrtve“ rata. O uticaju sirijske krize na decu je govorio portparol organizacije Endru Vander.

„Izveštaj koji danas objavljujemo pokazuje katastrofalnu situaciju u kojoj su deca i u Siriji i u izbegličkim logorima u Jordanu, Libanu i drugim okolnim zemljama. Deca nemaju dovoljno hrane, dovoljno vode u Siriji, izložena su psihološkoj traumi i prisiljena su da beže da bi preživela i pronašla spas u zemljama koje okružuju Siriju.“

U izveštaju se napominje da su u sukobima pobunjenika i boraca Sirijske vlade oštećene škole i bolnice i da je „gotovo svaka porodica“ sa kojom su razgovarali predstavnici organizacije rekla da nema bezbedan pristup čistim toaletima.

U izveštaju se sve sukobljene strane pozivaju da dozvole dopremanje humanitrane pomoći svima koji su u nevolji i traži prekid korišćenja eksploziva na naseljenim područjima. Od boraca se dalje traži da prestanu da regrutuju decu – vojnike, što je praksa koju prema izveštaju istražitelja Ujedinjenih nacija objavljenom pre nekoliko dana, koriste i armija i pobunjenici.

Organizacija Spasimo decu traži da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija podrži plan za prekid nasilja i obezbedi da deca širom Sirije dobiju humanitarnu pomoć.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u međuvremenu je osudio priče o naoružavanju sirijske opozicije i naglasio da je to protivno međunarodnom zakonu. Lavrov je to izjavio posle današnjeg sastanka u Londonu sa britanskim ministrom spoljnih poslova Vilijemom Hejgom.

Britanija i još neke zemlje razmatraju mogućnost podizanja embarga Evropske unije na oružje, da bi se omogućilo dostavljanje oružja opozicionim snagama u Siriji. Sjedinjene Države su krajem prošlog meseca objavile da će izdvojiti dodatnu pomoć za sirijsku opoziciju u iznosu od 60 miliona dolara i, prvi put, neborbenu pomoć za pobunjeničke snage. Rusija je do sada prodavala oružje vladi sirijskog predsednika Bašara al-Asada.
XS
SM
MD
LG