Linkovi

Sirijski pobunjenici zauzeli grad u blizini Turske

  • Glas Amerike

Aktivisti navode da su sirijski pobunjenici, rano jutros, zauzeli poslednju vojnu bazu u gradu Haremu, u pokrajini Idlib

Sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da su pobunjenici osvojili jedan grad na severu, u blizini granice sa Turskom, potisnuvši vladine trupe nakon opsade koja je trajala nekoliko nedelja.

Aktivisti navode da su pobunjenici rano jutros zauzeli poslednju vojnu bazu u gradu Haremu, u pokrajini Idlib, proširivši teritoriju pod svojom kontrolom u severnim oblastima, blizu Turske. Vest nije potvrđena iz nezavisnog izvora jer Sirija ograničava izveštavanje stranih novinara.

U međuvremenu, medjunarodni mirovni izaslanik Lakdar Brahimi nastavlja svoju posetu Damasku sastankom sa članovima jedne opozicione grupe koju toleriše vlada predsednika Bašara Al Asada.

Nakon tih razgovora lider Nacionalnog koordinacionog tela za demokratske promene Hasan Abdul Azim rekao je da je Brahimi obavestio delegaciju o nastojanjima da obezbedi američko-ruski sporazum u cilju rešavanja 21 mesečnog konflikta u Siriji. Azim je izrazio podršku, kako je rekao, umerenom političkom rešenju koje bi „spasilo sirijski narod“.

Njegova grupa nije deo Sirijske nacionalne koalicije koja deluje van zemlje, a koju je nedavno 110 država priznalo kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Kuvajt je juče saopštio plan da krajem januara bude domaćin medjunarodne konferencije u cilju rešavanja sve teže humanitarne krize u Siriji.
XS
SM
MD
LG