Linkovi

SAD: "Džabat al-Nusra" teroristička organizacija


Borci Slobodne Sirijske armije u blizini Homsa
Borci Slobodne Sirijske armije u blizini Homsa

Državni sekretarijat je stavio tu sirijsku džihadističku grupu na listu terorističkih organizacija, s obrazloženjem da je ona zapravo samo drugo ime za Al-kaidu u Iraku

Sjedinjene Države su proglasile sirijsku džihadističku grupu „Džabat al-Nusra“ terorističkom organizacijom.

Državni sekretarijat je danas stavio tu grupu na listu terorističkih organizacija, s obrazloženjem da je ona zapravo samo drugo ime za Al-kaidu u Iraku, koja pokušava da se uključi u sirijski konflikt. Stejt dipartment je takođe uveo sankcije pripadnicima dve paramilicije koje podržavaju predsednika Bašara al-Asada.

Podsekretar za terorizam i finansijsku obaveštajnu delatnost, Dejvid Koen, izjavio je da će Sjedinjene Države „progoniti proasadove paramilicije“, isto kao što proganjaju „teroriste koji se lažno ogrću zastavom legitimne opozicije“.

Funkcioneri država Evropske unije i Sjedinjenih Država se istovremeno okupljaju u MAroku, gde se sutra održava sastanak Prijatelja Sirije, koji će razgovarati o pomoći pobunjenicima koji se bore protiv predsednika Asada. Državna sekretarka Hilari Klinton neće prisustvovati sastanku zbog bolesti.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta je u međuvremenu izjavio da nema novih nagoveštaja bilo kakvih "agresivnih koraka" Sirijske vlade u pogledu korišćenja hemijskog oružja. Paneta je nenajavljeno doputovao u Kuvajt, dugogodišnjeg američkog saveznika i pre sletanja rekao novinarima da vojno prisustvo Sjedinjenih Država u toj zemlji i širom Persijskog zaliva doprinosi "sprečavanju agresije" i jačanju vojnih mogućnosti američkih partnera.
XS
SM
MD
LG