Linkovi

Sirijska opozicija potpisala ugovor o jedinstvu


Izrealski tenkovi kraj polja koje se zapalilo kad su artiljerijske granate ispaljene iz Sirije pale kraj mesta Alonei Habašan u blizini izraelsko -sirijske granice na Golanskoj visoravni
Izrealski tenkovi kraj polja koje se zapalilo kad su artiljerijske granate ispaljene iz Sirije pale kraj mesta Alonei Habašan u blizini izraelsko -sirijske granice na Golanskoj visoravni

Izraelske trupe u međuvremenu ispalile upozoravajuće rakete prema Siriji, pošto su zalutale granate pale na područje Golanske visoravni

Sirijski delegati na razgovorima opozicije u Kataru, saopštili su da su potpisali sporazum o formiranju nove koalicije snaga koje se bore da svrgnu predsednika Bašara al-Asada.

Jedan od lidera opozicije, Rijad Seif, izjavio je da su delegati „potpisali sporazum od 12 tačaka o formiranju koalicije“. Seif je pripremio predlog reforme koji podržavaju Sjedinjene Države, na kojem se zasniva danas potpisani sporazum.

Navodi se da će predsednik i njegov zamenik nove grupacije biti izabrani do kraja dana. Sporazum je potpisan pošto je Sirijski nacionalni savet, koji se smatrao glavnim predstavnikom opozicije, pod pritiskom arapskih i zapadnih država prihvatio novu strukturu koja obuhvata i organizacije koje nisu htele da mu se pridruže.

U međuvremenu, izraelske trupe su ispalile upozoravajuće rakete prema Siriji, pošto su zalutale granate iz borbe sirijskih trupa i pobunjenika pale na područje Golanske visoravni pod izraelskom kontrolom. Vojska je saopštila da je minobacačka granata pala nedaleko od položaja izraelske armije na Golanskoj visoravni.

U saopštenju se dodaje da je armija uložila protest lokalnim snagama Ujedinjenih nacija i upozorila da „vatra koja prelazi iz Sirije u Izrael neće biti tolerisana i da će na nju biti oštro uzvraćeno“. Izraelski javni radio je preneo da je to prva direktna razmena vatre između Izraela i Sirije od njihovog rata 1973. godine.
XS
SM
MD
LG