Linkovi

Sastanak sirijske opozicije u Kataru


Eksplozija u selu Taftanaz

Pregovori u Dohi, imaju za cilj formiranje ujedinjenog fronta koji će povećati šanse za svrgavanje predsednika Bašara al-Asada

Sirijska razjedinjena opozicija je danas počela važne pregovore u katarskoj prestonici Dohi, s ciljem da formira ujedinjeni front koji će dobiti međunarodno priznanje i povećati šanse za svrgavanje predsednika Bašara al-Asada.

Prva četiri dana će biti posvećena transfromaciji Sirijskog nacionalnog saveta, najveće opozicine grupacije van Sirije, u reprezentativnu vladu u egzilu. Predviđa se da savet koji ima oko 200 članova, preraste u telo koje će imati 400 članova. Na odvojenom širem sastanku opozicionog pokreta u Dohi, razmatra se formiranje ujedinjene koalicije koja će obuhvatiti predstavnike pobunjenika i drugih organizacija u zemlji.

Uticajna ličnost opozicije, Rijad Seif, predložio je strukturu koja bi obuhvatila Slobodnu sirijsku armiju, predstavnike regionalnih vojnih saveta i druge pobunjeničke grupe, zajedno sa predstavnicima civilnih organizacija i istaknutim opozicionim ličnostima.

Neimenovani zapadni diplomata je izjavio da Seifovu inicijativu „podržavaju Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i verovatno neke arapske zemlje, Katar i Turska“. Sjedinjene Države su prošle nedelje zatražile izmenu opozicionog vođstva, napomenuvši da je vreme da se prevaziđe Sirijski nacionalni savet i dovedu oni „koji se u prvim borbenim redovima bore i ginu“. U samoj Siriji, državna televizija je prenela da je u eksploziji pored hotela „Dama rouz“ u Damasku, ranjeno 11 civila.

Takođe danas, aktivisti javljaju da su pobunjenici osvojili jedno od glavnih naftnih polja u pokrajini Deir Ezor na istoku zemlje, posle trodnevne borbe sa vladinim trupama koje su obezbeđivale objekat. Francuski predsednik Fransoa Oland je danas doputovao u Bejrut na razgovore sa libanskim kolegom Mišelom Sulejmanom, da bi iskazao podršku zemlji u jeku nasilja u Siriji. To nasilje se prelilo u Liban i proteklih meseci se pogoršava. Predsednik Oland do kraja dana odlazi u Saudijsku Arabiju, na razgovore o Siriji sa kraljem Abdulahom.
XS
SM
MD
LG