Linkovi

Vašington za ujedinjenu sirijsku opoziciju

  • Glas Amerike

Sirijski pobunjenici

Američka državna sekretarka izjavila da se Vašington nada da će novi razgovori sirijske opozicije iduće nedelje doneti novo pobunjeničko vođstvo

Hilari Klinton je rekla u Zagrebu da Sjedinjene Države predlažu ličnosti i organizacije koje bi trebalo da igraju istaknutu ulogu u novoj opozicionoj strukturi, koja će da proizađe iz razgovora u Dohi. Sirijski nacionalni savet, kako je objasnila, sastavljen pretežno od ličnosti u egzilu, više ne može da se smatra predvodnikom opozicije, mada i dalje može da igra određenu ulogu.

Državna sekretarka je u hrvatskoj prestonici rekla da novo ujedinjena sirijska opozicija „mora javno“ da se suprotstavi pokušajima islamskih ekstremista da preotmu revoluciju protiv Bašara al-Asada.

Za to vreme u Parizu, razgovori francuskih i ruskih zvaničnika nisu smanjili duboka razmimoilaženja u pogledu Sirije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je optužio Zapad da potpiruje nasilje zahtevajući da se Asad povuče sa vlasti.

Prethodno u Pekingu, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, zatražio je da se Kina uključi u rešavanje sirijske krize i kineskom ministru spoljnih poslova Jangu Điječiu rekao da bi Kina trebalo da „igra aktivnu ulogu“ u rešavanju 19-omesečnog sukoba. Brahimi je proteklih dana razgovarao i sa ruskim zvaničnicima. On je tražio da se tokom Kurban bajrama uspostavi prekid vatre, koji međutim nisu poštovali i Sirijska vlada i pobunjenici.

Nasilje se nastavlja i danas. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da vlada vrši vazdušne napade na položaje opozicije oko Damaska i na severu zemlje. Nema izveštaja o žrtvama, ali su sirijski državni mediji izvestili da je u eksploziji bombe pored šiitskog svetilišta u prestoničkom predgrađu, poginulo najmanje šest osoba. U jučerašnjim vazdušnim i artiljerijskim napadima širom Sirije, poginulo je više od 185 ljudi.
XS
SM
MD
LG