Linkovi

Privremeni prekid vatre u Siriji?


Pobunjenici u Alepu
Pobunjenici u Alepu

Sirijska armija je saopštila da će prekinuti vojna dejstva tokom Kurban bajrama, objavljujući prekid vatre od petka ujutru do ponedeljka

Predstavnici vojske su međutim dodali da zadržavaju pravo da uzvrate na pobunjeničke i bombaške napade.

U saopštenju koje je pročitano večeras na državnoj televiziji, sirijska vojska ukazuje da će dejstvovati „ako terorističke grupe pokušaju da pojačaju svoje položaje naoružavajući se i dovodeći pojačanja“. Takođe se komšijske zemlje upozoravaju da tokom praznika ne dopuste krijumčarenje boraca preko granice.

Komandant pobunjeničke Slobodne sirijske armije je izjavio da će njegovi borci poštovati prekid vatre, ali da će uzvratiti na svaki napad. Ipak, islamska organizacija Ansar al-Islam je navodno saopštila da njeni borci neće poštovati primirje. Nešto ranije, pobunjeničke snage su preuzele kontrolu nad nekim delovima Alepa. Pobunjenički komandant Basam al-Dada je izjavio da su njegovi borci preuzeli kontrolu nad dva centralna dela grada, uključujući Salahedin, u kojem se borba vodila mesecima.

U opštini Ašrafija, na severu Alepa, lokalno stanovništvo javlja da je na to područje prvi put prodrlo oko 200 pobunjenika. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da je u eksplozijama pet minobacačkih granata ispaljenih „sa nepoznate strane“, poginulo devet civila, a 15 ranjeno.

Specijalni mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige, Lakdar Brahimi, juče je izjavio da su se Sirija i neki od pobunjenika koji se bore protiv predsednika Bašara al-Asada, saglasili da prekinu borbu tokom Kurban bajrama. Opozicioni aktivisti međutim danas javljaju o artiljerijskim napadima vladinih snaga u okolini Damaska, kao i o sukobima pobunjenika i armije u pokrajini Dara.
XS
SM
MD
LG