Linkovi

Eksplozija u Damasku


Sirijski predsednik Bašar al Asad rukuje se sa izaslanikom UN-a i Arapske lige Lakdarom Brahimijem
Sirijski predsednik Bašar al Asad rukuje se sa izaslanikom UN-a i Arapske lige Lakdarom Brahimijem

Istovremeno, međunarodni mirovni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi sastao se sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom

U današnjoj eksploziji taksija natovarenog eksplozivom pored policijske stanice u sirijskoj prestonici Damasku, poginulo je 13 osoba i ranjeno 29.

Istovremeno, u drugom delu Damaska, međunarodni mirovni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi, sastao se sa predsednikom Bašarom al-Asadom. Sirijska agencija SANA je saopštila da se eksplozija dogodila u Bab Tumi, hrišćanskom delu Starog grada. Još niko nije preuzeo odgovornost za smrtonosnu eksploziju, ali islamističke organizacije koje se bore zajedno sa pobunjenicima su najavile napade na bezbednosne objekte u prestonici.
Veći deo sirijske hrišćanske zajednice podržava Asada.

Istovremeno, specijalni mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lahdar Brahimi, zatražio je od obe strane u sirijskom sukobu da prihvate prekid vatre tokom čevorodnevnog Kurban bajrama, koji počinje 26. oktobra. Posle zatvorenog sastanka, Brahimi je novinarima rekao da se prethodno sastao sa opozicionim organizacijama u zemlji i inostranstvu da bi im izložio svoj plan za prekid vatre. On je rekao da je od njih dobio „obećanja“, ali ne i „pristanak“.

Brahimi je istakao i da je naišao na veoma pozitivno reagovanje Asadovih protivnika i da su „svi oni rekli da je to dobra ideja i da je podržavaju“. On nije otkrio odgovor sirijskog predsednika na njegov plan, koji se smatra preliminarnim korakom ka sveobuhvatnijem dogovoru. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sdištem u Londonu, u međuvremenu je javila da je u Siriji danas poginulo 55 ljudi, od kojih su 19 civili, 7 pobunjenički borci, 4 prebegli vojnici i 25 regularni vojnici.
XS
SM
MD
LG